ŽPCG izgubio najmanje 140.000 u sumnjivim poslovima sa preduzećima iz Srbije

Željeznički prevoz poslovao sa preduzećima iz srpske “željezničke afere“, ugovore potpisivao smijenjeni izvršni direktor Predrag Popović

4159 pregleda4 komentar(a)
Vagoni nijesu kvalitetno remontovani (ilustracija), Foto: Boris Pejović
10.02.2019. 21:15h

Državna kompanija Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) je samo prošle godine izgubila najmanje 140.000 eura, zbog sklapanja ugovora za nabavku djelova i remont vagona sa kompanijama iz Srbije čiji vlasnici su bili umiješani u takozvanu srpsku “željezničku aferu“ namještanja tendera i utaje poreza, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti“.

Ukupna vrijednost ugovora o javnim nabavkama koje je uprava ŽPCG sklopila sa tim kompanijama u posljednih nekoliko godina premašuje 1,4 miliona eura.

Jedna od njih, kompanija “Šinvoz“ iz Zrenjanina je od 2010. do 2018. godine dobila od ŽPCG poslove remonta vagona i mehaničkih sklopova, ukupne vrijednosti od više od 800.000 eura. Više od trećina iznosa odnosilo se na ugovor o remontu pet putničkih vagona sklopljen u martu prošle godine.

Izvještaji o tehničkoj kontroli pomenutih vagona pokazuju da kompanija “Šinvoz“ nije ispunila sve obaveze iz ugovora, te da polovina vagona koji su bili predviđeni za remont ipak nisu bili uključeni u redovan saobraćaj jer nisu bili bezbjedni.

Prema podacima samog ŽPCG, neadekvatan remont i činjenica da vagoni nisu bili u funkciji, tu državnu kompaniju koštali su najmanje 140.000 eura po osnovu izgubljene dobiti.

Ugovore sa „Šinvozom“ je potpisivao izvršni direktor ŽPCG Predrag Popović, koji je smijenjen u utorak veče na sjednici Odbora direktora kompanije.

Osim “Šinvoza“, ŽPCG je od 2010. do 2018. godine sklopio više ugovora o javnim nabavkama sa srpskim kompanijama “Želvoz“ i “Želvoz 026“ u vlasništvu “Victory Solutions“ iz Beograda koju tamošnji mediji povezuju sa srpskim tajkunom Miroslavom Miškovićem.

Kompanija “Želvoz 026“ iz Smedereva je samo u 2018. godini dobila čak pet ugovora od ŽPCG koji su se odnosili na usluge opravke vagona i lokomotiva, ukupne vrijednosti više od 350.000 eura. I te ugovore je potpisao sada bivši direktor ŽPCG Popović.

Druga kompanija iz grupacije - “Želvoz“ je dobila ugovore popravki i nabavki djelova vrijedne više od 220.000 eura. Upravo ta kompanija se pored “Šinvoza“ pominje u krivičnoj prijavi protiv bivšeg direktora “Železnica Srbije” Milanka Šarančića, koji se sumnjiči da je i sa tom kompanijom sklapao fiktivne ugovore o remontu vagona.

“Želvoz“ je trebalo da popravi teretne vagone za potrebe srpske željeznice, a bez preciziranja vrste i količine vagona, kao ni vremena opravke. Za veliki projekat srpska Železnica nije raspisala tender, već odabrala svoju tada kćerku kompaniju smederevski “Želvoz“. U projekat se kao nosilac poslovnih aktivnosti uvodi “Šinvoz“ iz Zrenjanina koji je imao obavezu da za “Želvoz“obezbijedi rezervne djelove i materijal, a posebno je bila vrijedna nabavka monoblok točkova. “Šinvoz“ je monoblok točkove nabavljao upravo od Železnice, pa joj ih je ponovo fakturisao kroz ukupnu uslugu nabavke. U tom poslu je izbjegavano plaćanje PDV-a, a srpska Železnica je navodno opravku plaćala i polovnim vagonima koji su bili u daleko boljem stanju od onih koji su popravljani.

Kada je u pitanju poslovanje tih kompanija u Crnoj Gori, iz uprave ŽPCG je rečeno da ja popravka vagona koja je izvršena prošle godine kod remontera Šinvoza bila u skladu sa svim zakonskim procedurama javnih nabavki.

“Ugovor sklopljen sa remonterom Šinvoz koji se odnosi na opravku 5 putničkih kola je zaključen redovnom tenderskom procedurom putem javnih nabavki.

Otvorenim postupkom javne nabavke izvršen je odabir najpovoljnijeg ponuđača i uredno donesena odluka koja je bila javno objavljena.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda je u redovnom postupku izvršila odabir najpovoljnijeg ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ukupna vrijednost izvršene opravke 5 putničkih vagona je 224.750,00 eura i ukupno je izmireno do danas 60.000,00 eura“, navedeno je u odgovoru PR službe ŽPCG na pitanje da li su plaćane sumnjive prošlogodišnje popravke vagona zrenjanjinskoj firmi Šinvoz i u kojem iznosu.

Iz ŽPCG tvrde da pripadnici Odsjeka za privredni kriminal nijesu skoro dolazili da provjeravaju poslovanje tog preduzeća, a izvori “Vijesti” sa konkretnim imenima inspektora tvrde da su oni tamo ipak bili prije pet mjeseci i pregledali poslovnu dokumentaciju ŽPCG zbog sumnje u postojanje zloupotreba službenog položaja i drugih krivičnih djela.

Partner ŽPCG i u “Rajskim papirima”

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, vlasnik “Šinvoza“ je preduzeće TTC logistic međunarodna špedicija iz Beograda, iza koje stoji Nebojša Ivković.

Poslove Ivkovića u Srbiji je istraživao i srpski Savjet za borbu protiv korupcije u okviru provjere korupcionaških privatizacija u Srbiji.

Takođe, istraživanje Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (OCCRP) o poreskim rajevima („Rajski papiri“) pokazuju da je partner ŽPCG vlasnik više komapnija na Malti, Britanskim Djevičanskim ostrvima, a da je njegov partner Pavol Miškov u tim kompanijama povezan sa međunarodnim kriminalnim krugovima.

Miškov je 2013. godine uhapšen na Kajmanskim ostrvima u vezi sa prodajom hotela na slovačkoj planini Tatre, ali je nekoliko nedelja kasnije pušten. Firmu u čijem je vlasništvu bio hotel, prema zvaničnoj dokumentaciji, prodao je kompaniji pod kontrolom belgijskog ogranka italijanske kriminalne grupe koja kontroliše šverc kokaina u Evropi. Njegov advokat negirao je te navode.