Potvrđena presuda: Damiru Mandiću 19 godina zatvora

U prvostepenoj presudi se navodi da je Mandić 27. maja 2004, oko 23,45 časova kao saizvršilac ubio Duška Jovanovića, dok se nalazio u vozilu “pežo” ispred redakcije “Dana”

586 pregleda56 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
12.04.2016. 19:26h

Apelacioni sud Crne Gore odbio je žalbu Damira Mandića i njegovih branilaca, kao neosnovanu i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici.

Presudom krivičnog vijeća sudije Vesne Moštrokol, Mandić je osuđen na 19 godina zatvora.

"Apelacioni sud je ocijenio da se činjenično utvrđenje prvostepenog suda nije promijenilo u ponovljenom postupku, a nakon otklanjanja povrede prava na pravično suđenje iz čl. 32 Ustava Crne Gore i čl. 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a koja je konstatovana odlukom Ustavnog suda Crne Gore.Pri tom je zaključio da je prvostepeni sud nakon pravilne ocjene odbrane optuženog Mandić Damira i svih provedenih dokaza, pravilno utvrdio sve odlučne činjenice koje su od značaja za utvrđivanje postojanja krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju iz čl. 144 tač. 8 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG) i krivice optuženog Mandić Damira", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavala sudija Vesna Moštrokol osudilo je Damira Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića, koja je već pravosnažna presuda od 27. decembra 2006. godine. Sud je Mandića osudio na 18 godina zbog učešća u ubistvu I dvije godine za otmicu, nakon čega je izrečena jedinstvena kazna.

U prvostepenoj presudi se navodi da je Mandić 27. maja 2004, oko 23,45 časova kao saizvršilac ubio Duška Jovanovića, dok se nalazio u vozilu “pežo” ispred redakcije “Dana”. Dana 6. februra 2004, sa kartice mobilnog telefona okrivljenog Damira Mandića je naručeno vozilo “golf 3”, nakon čega su vozilo odvezli da se stakla zatamne. Mandić je zajedno sa NN licima, u “golf” stavio dvije autmastke puške, a zatim se 27. maja parkirali u blizini redakcije “Dana” čekajući nailazak Jovanovića.

Potom su mu prišli, i dok je vozilo bilo u pokretu, ispalili iz automatske puške više hitaca koji su ga pogodili. Zatm su iz iste puške u pravcu Milorada Mirovića, za kojeg su znali da obezbjeđuje Jovanovića, pucali da ga ubiju ali su ga promašili. Mandić je kao saizvršilac izvršio krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju iz člana 144” krivičnog Zakonika Crne Gore.