Kačinjski: Vlada Donalda Tuska odgovorna za smrt predsjednika

"Bivša vlada je odgovorna za tu nesreću. Naravno, ne vlada Eve Kopač, već vlada Donalda Tuska", istakao je on

51 pregleda2 komentar(a)
Beata Šidlo, Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
11.04.2016. 09:43h

Vlada bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska je odgovorna za avionsku nesreću iz 2010. godine, u kojoj je poginuo tadašnji predsjednik Poljske Leh Kačinjski, izjavio je danas njegov brat blizanac i lider vladajuće stranke "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski.

Ta avionska nesreća, u kojoj je u Rusiji poginulo ukupno 96 ljudi, uključujući predsjednikovu ženu, guvernera poljske Centralne banke i nekoliko visokih vojnih zvaničnika, izazvala je oštru političku podjelu u Poljskoj, prenio je Rojters.

Jaroslav Kačinjski, koji je i sam bio premijer Poljske, kritikovao je juče na ceremoniji obilježavanja godišnjice nesreće, bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Evropskog savjeta Tuska, istakavši da prije oproštaja treba odrediti ko snosi odgovornost i zaslužuje kaznu.

"Neko je želio da ubije naše sjećanje, pošto ga se boji. Neko je odgovoran za tu tragediju, makar u moralnom smislu, bez obzira na to koji su bili njeni uzroci", naveo je Kačinjski u govoru.

"Bivša vlada je odgovorna za tu nesreću. Naravno, ne vlada Eve Kopač, već vlada Donalda Tuska", istakao je on.

Tusk je bio poljski premijer u vrijeme kad se dogodila avionska nesreća, a nasledila ga je njegova štićenica Eva Kopač.

Istraga poljske vlade o nesreći je rezultovala zaključkom da je za pad aviona kriva greška pilota, ali je nova vlada, predvođena strankom "Prava i pravde", koja je došla na vlast u oktobru, saopštila da je pad možda uzrokovala eksplozija u avionu.

Jaroslav Kačinjski već duže vremena optužuje Tuska da je indirektno odgovoran za nesreću, koja je, prema njegovom mišljenju, makar djelimično rezultat nemara vlade.