Zeman: Moja i Vujanovićeva politička karijera su veoma slične, ali je on u prednosti

“Ovo je bila prilika da se zahvalim Zemanu i prijateljskoj Češkoj za podršku Crnoj Gori za naše evropske i evroatlantske integracije, da iskažem poštovanje za spremnost Češke, koja nas i nadalje podržava u integracijama, posebno u odnosu na NATO integracije, koje se sada nalaze u završnoj fazi prijema Crne Gore u članstvo”, naveo je Vujanović

0 komentar(a)
Filip Vujanović, Miloš Zeman, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
06.04.2016. 15:44h

Češka u potpunosti podržava nastojanje Crne Gore da postane punopravna članica Evropske unije (EU) i NATO-a, poručeno je sa sastanka predsjednika dvije države, Miloša Zemana i Filipa Vujanovića.

Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Češkoj, kazao je novinarima nakon sastanka da su on i Zeman imali vrlo otvoren i konstruktivan razgovor i konstatovali veliku bliskost dvije države.

“Ovo je bila prilika da se zahvalim Zemanu i prijateljskoj Češkoj za podršku Crnoj Gori za naše evropske i evroatlantske integracije, da iskažem poštovanje za spremnost Češke, koja nas i nadalje podržava u integracijama, posebno u odnosu na NATO integracije, koje se sada nalaze u završnoj fazi prijema Crne Gore u članstvo”, naveo je Vujanović.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, rekao da očekuje da će “prijateljska Češka biti među prvim zemljama koja će ratifikovati Pristupni protokol o učlanjenju Crne Gore u NATO”.

Vujanović je kazao da su iskazali zadovoljstvo saradnjom u oblasti ekonomije i konstatovao da je angažman češke banke i čeških firmi najbolja preporuka za dalju saradnju u toj oblasti.

“Razgovarali smo i o saradnji u energetskom sektoru i partnerstvo sa Škoda Praha, koja bi trebala da bude graditelj Termoelektrane (TE) u Pljevljima. Iskazali smo očekivanje da će međudržavni ugovor, koji treba da se zaključi između dvije vlade i ratifikuju dvije skupštine, biti završen što prije, i da će Škoda Praha dobiti mogućnost što skorije da počne izgradnju te TE”, kazao je Vujanović.

Zeman je istakao da Češka u potpunosti podržava nastojanje Crne Gore da postane punopravna članica EU i članica NATO-a.

“Mi visoko cijenimo uspjehe koje je na tom putu do sada Crna Gora postigla”, kazao je on.

Zeman je rekao da dosta čeških turista posljednjih godina ide u Crnu Goru, i dodao da se nada da će posjeta Vujanovića doprinijeti povećanju njihovog broja.

“Razgovarali smo i o ekonomskim odnosima, osim turizma, razgovarali smo i o značajnom projektu izgradnje Drugog bloka TE Pljevlja, gdje je Škoda Praha strateški partner, pa i o revitalizaciji željezničke pruge i o isporuci turbina za Hidroelektranu”, naveo je Zeman.

Kako je naveo, njegova i Vujanovićeva politička karijera veoma su slične.

“I jedan i drugi smo bili predsjednici parlamenta, predsjednici vlade, sada smo i jedan i drugi predsjednici država. Ali moram priznati da je gospodin Vujanović u prednosti, jer je on i pored svih tih funkcija bio ministar unutrašnjih poslova”, dodao je Zeman.

Ugovor sa kompanijom Škoda Praha temelj za kvalitetniju saradnju u energetici

Zaključenje međudržavnog ugovora za partnerstvo sa kompanijom Škoda Praha stvorilo bi temelj za kvalitetniju saradnju u oblasti energetike, ocijenili su danas Vujanović i Zeman.

Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Češkoj, i Zeman su nakon razgovora imali i sastanak sa delegacijama u kojima su učestvovali crnogorski ministar ekonomije, Vladimir Kavarić i ministar industrije i trgovine Češke, Jan Mladek.

Iz Kabineta Vujanovića je saopšteno da je na sastanku konstatovano da visok nivo ekonomske saradnje u oblasti rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture stvara prostor za nastavak tog partnerstva i da tradicionalna bliskost građana dvije države predstavlja osnov za dalji razvoj turizma.

Sastanak privrednika koji se organizuje u okviru zvanične posjete Vujanovića, trebalo bi, kako je saopšteno, dodatno da ohrabri i unaprijedi privrednu saradnju Crne Gore i Češke.

Vujanović i Zeman su konstatovali da će se partnerstvo Crne Gore i Češke u pristupnim pregovorima za Evropsku uniju (EU) i NATO nastaviti uz poseban značaj završne faze pristupanja NATO-u.