Lideri EU okrenuli istorijsku stranicu: Prihvatili odlazak Velike Britanije

Lideri su zahvalili pregovaraču Mišelu Barnijeu za "neumorne napore i doprinos u održavanju jedinstva unutar EU tokom dugih pregovora" sa Velikom Britanijom

0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Donald Tusk, Mišel Barnije, Foto: Reuters
25.11.2018. 11:53h

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) danas su okrenuli istorijsku stranicu prihvatajući nacrt sporazuma o Bregzitu, čime je Velika Britanija postala prva zemlja koja izlazi iz članstva u EU.

"Evropski savjet je odobrio povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju", navodi se u zaključcima samita lidera 27 zemalja EU i dodaje da žele što bliskiji mogući odnos s Londonom poslije Bregzita.

Osnove budućih odnosa nalaze se u "političkoj deklaraciji", posebnom dokumentu koji su lideri EU takođe odobrili.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk naveo je na Tviteru da su lideri 27 zemalja odobrili nacrt sporazuma kao i političku deklaraciju koja je osnova za buduće odnose između Londona i Brisela.

Lideri su zahvalili pregovaraču Mišelu Barnijeu za "neumorne napore i doprinos u održavanju jedinstva unutar EU tokom dugih pregovora" sa Velikom Britanijom.

U zapisniku sa samita navodi se da je dogovor o ribolovu prioritet i da će se o tome pregovarati s Londonom prije kraja prelaznog perioda poslije Bregzita koji treba da se završi u decembru 2020. godine.

U propratnoj dokumentaciji se nalaze između ostalog i pismo britanskog zvaničnika Evropskom savjetu, kao i pismo predsjednika Evropske komisije i Evropskog savjeta, Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska Španiji. U tom pismu se daju garancije da će Španija direktno učestvovati u budućim pregovorima između EU i Velike Britanije o Gibraltaru.

London i Brisel su postigli dogovor o razlazu poslije 17 mjeseci pregovora a sada je red na britanski i Evropski parlament da ga usvoje.

Britanski parlament o tome treba da raspravlja u decembru ali postoji neizvjesnost o usvajanju dokumenta.

Britanska premijerka Tereza Mej navela je danas u pismu prenijetom u medijima da će se truditi "tijelom i dušom da se glasa za sporazum koji je za dobrobit Velike Britanije i cijelog naroda".

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. godine glasali za odlazak iz Unije. Premijerka Mej je 29. marta 2017. pokrenula zvanično član 50 Lisabonskog sporazuma o proceduri izlaska iz članstva nakon čega su održani pregovori o uslovima razlaza dve strane.

Junker: Tragedija, tužan dan; Barnije: EU će ostati partner i prijatelj sa Velikom Britanijom

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas po dolasku na samit lidera EU u Briselu da je odlazak Velike Britanije iz članstva "tragedija".

"To je tužan dan", rekao je Junker i dodao da napuštanje jedne zemlje kao što je Velika Britanija iz članstva u EU nije "trenutak za slavlje, već tužan trenutak, to je tragedija".

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije izjavio je uoči samita da će EU ostati "partner i prijatelj" s Velikom Britanijom poslije njenog istupanja iz EU.

Barnije je rekao da je tokom "veoma teških i složenih pregovora" uvijek radio "sa, a nikad protiv Velike Britanije". Evropski pregovarač je pozvao da "sada svi preuzmu odgovornost" pošto je još neizvjesno da li će britanski parlament glasati za nacrt sporazuma.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je pred samit da Bregzit pokazuje "krhkost" EU kojoj je potrebno oživljavanje.

"To je ozbiljan trenutak za EU", rekao je Makron i dodao da je s Londonom postignut "dobar dogovor".