Herceg Novi: Gojković ponovo razriješen sa mjesta predsjednika Opštine

“Gojkovića smjenjujete zbog unutarkoalicionih odnosa, a ne zbog njegovih propusta u radu “, kazala je odbornica SNP Danijela Đurović

151 pregleda1 komentar(a)
01.04.2016. 13:35h

Skupština opštine Herceg Novi danas je bez prisustva predstavnika opozicije ponovo razriješila Nikolu Nikšu Gojkovića sa mjesta predsjednika Opštine.

Ostavka Gojkovića koju je on dostavio dan ranije, nije razmatrana jer, kako je objasnio predsjednik SO Andrija Radman , po članu 118. Stav 3 Poslovnika, “ostavka ne može biti podnijeta ukoliko je pokrenut postupak za njegovo razrješenje”, odnosno da bi tužilac mogao ponovo da regauje kod Upravnog suda, kada se postupak razrješenja ne bi ponovio.

“Gojkovića smjenjujete zbog unutarkoalicionih odnosa, a ne zbog njegovih propusta u radu “, kazala je odbornica SNP Danijela Đurović, uvjerena da je predsjednik SO trebalo da sazove novu sjednicu na kojoj bi se konstatovala ostavka Nikole Gojkovića i na taj način izašlo iz “pravne zavrzlame, koju će nakon odluke SO biti teško “pravno otpetljati”.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković je utvrdio da će pravda biti zadovoljena kada dio odbornika vladajuće koalicije u Herceg Novom , zbog kriminogenih radnji ,bude iza zatvorskih rešetaka i da je u nekim opštinama u kojima je DPS na vlasti taj proces već počeo.

Predsjednik SO je ocijenio da istupanje Gojkovića izlazi iz okvira dnevnog reda, pa mu je oduzeo riječ . Kako Gojković nastavio da govori, Radman je objavio pauzu od pet minuta , a odbornici DPS su napustili skupštinsku salu i na kratko je prekinut i radio prenos.

Nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić je prije napuštanja zasjedanja kazala da sam datum održavanja sjednice, koji je sinonim za šalu, govori o odnosu vladajuće koalicije prema Nikoli Gojkoviću koji je nekada bio njen član, ali i omalovažavanju njega kao čovjeka, Skupštine i građana Herceg Novog.

Odbornik Izbora Mladen Ivanović je konstatovao da se Nikola Gojković dva puta nije pojavio na skupštinskom zasjedanju što, prema njegovoj tvrdi govori o njegovom nedostatku argumenata protiv smjene. Ocijenio je da Gojkovićeva ostavka nije moralni čin, već da je njom namjeravao da “Skupštinu dovede u pravnu grešku”.

Nezavisni odbornik Mirko Mustur je ocijeni da su se umjesto razrješenjima i imenovanjima, odbornici trebali baviti pitanjima pripreme za turističku sezonu koja je na pragu.

Odbornik PZP- a Milovan Baždar koji nije prisustvovao skupštinskom zasjedanju, na konferenciji za novinare je kazao da Herceg Novi prvi put u novijoj političkoj istoriji ima dva predsjednika Opštine , ali da nema pravog domaćina i da su vanredni lokalni izbori jedini izlaz iz takvog stanja.

Građanski savez: Na djelu ucjene i politička korupcija

“Vladajuća koalicija koju čine DPS i IZBOR je pokazala da je spremna na sve, samo da sačuva vlast. Na današnjem skupštinskom zasjedanju, dio opozicije je pokazao da posjeduje znanje, i hrabrost, da iznese istinu i notorne činjenice pred javnost, a većina njih je nedolaskom takođe pokazala negodovanje i prezir prema nasilju većine i nezakonitosti, kako radi ovaj saziv”, navedeno je u današnjem saopštenju Građanskog saveza čiji je član Nikola Nikša Gojković.

Ističu da je Građanski savez “skinuo maske i pokazao pravo lice ove koalicije, dokazao neznanje koje vlada, tiraniju većine”, konstatujući da je “na djelu ucjenjivanje i politička korupcija najgore vrste. Dokazao je sve to pravnim putem, i ponovo će”. Za ozbiljne stvari i ozbiljnu akciju - slijede ozbiljni koraci, pravni i svi drugi legitimni. Poslije ovog dana, dana šale”, zaključuje se u saopštenju Građanskog saveza.

Ništa nije sporno?

Predlog nezavisnog odbornika Obrada Gojkovića da SO obaveže njenog predsjednika Andriju Radmana da sa nadležnim organima provjeri da li su isplate iz Turističke organizacije fizičkim i pravnim licima za projekat Evropska prestonica kulture izvršene u skladu sa zakonom, nije dobio potrebnu većinu.

Galerija