Haradinaj zove FBI zbog granice sa Crnom Gorom

Eksperti, kako je kazao lider ABK, nisu uspjeli da otkriju "ordinarne prevare balkanskog nivoa, koje su izvršili članovi komisije"

61 pregleda54 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
01.04.2016. 06:19h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjagu trebalo bi od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) da traži istragu o radu komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, predložio je juče lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.

"Tražim da službeno zatražite međunarodnu istragu za članove Državne komisije za granicu koju će izvršiti FBI, kako bi se otkrila istina o kriminalnoj ulozi koju su imali članovi komisije u procesu demarkacije”, stoji u pismu Haradinaja.

On smatra da je "puna unutrašnja istraga" tog procesa i njegovih učesnika polazište za rješavanje toga pitanja.

Haradinaj je naveo da je dokazano da međunarodni eksperti za procjenu procesa demarkacije, koje je odredila Jahjaga, nisu uspjeli da otkriju "ordinarne prevare balkanskog nivoa, koje su izvršili članovi komisije".

"Nemoguće je da eksperti sa profilom diplomate, profesora i graničnog policajca otkriju ono što može da otkrije istražitelj sa iskustvom", ocijenio je Haradinaj.

Predsjednica Kosova je dan ranije saopštila da nezavisna međunarodna ekspertska grupa nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja sa Crnom Gorom.

Kosovska opozicija - ABK, Pokret Samoopredjeljenje i Inicijativa za Kosovo - odbila je da prihvati taj izvještaj i saopštila da je najveća mana ekspertske grupe nedostatak "domaćih" stručnjaka u njenom sastavu.

Član ekspertske komisije Herbert Vilmes je naveo da je komisija Kosova i Crne Gore primijenila najbolje tehnike koje su omogućile da se "jasno vidi površina do jednog centimetra".

Demarkacija je bila među razlozima višemjesečne blokade rada Skupštine Kosova, jer opozicija smatra da je demarkacijom Kosovo oštećeno za oko 8.000 hektara.

Ambasada SAD na Kosovu pozdravila nalaze komisije

Ambasada SAD u Prištini pozdravila je juče zaključak komisije koju je formirala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, ocijenivši da proces utvrđivanja graničnih linija "jasno zadovoljava međunarodne norme".

"Mi se slažemo sa pozivom komisije upućenim Kosovu i Crnoj Gori da preduzme korake za poboljšanje upravljanja granicom i jačanje saradnje. Nadamo se da će sve strane pažljivo razmotriti zaključke izvještaja i da će se vratiti važnom poslu koji se zahtijeva za unapređenje Kosova ka putu prema evroatlantskim institucijama", saopštila je ambasada SAD.