Uhapšen turski državljanin kojeg je Moskva optužila za ubistvo ruskog pilota

Za sada je nejasno da li je hapšenje Čelika povezano sa ubistvom ruskog pilota ili sa odvojenim optužbama za posjedovanje oružja

0 komentar(a)
Turska policija, Foto: Reuters
31.03.2016. 20:09h

Policija u Turskoj uhapsila je turskog državljanina Alparslana Čelika koga je Moskva optužila da je ubio ruskog pilota kada se on iznad Sirije katapultirao iz aviona koji su oborile turske vazduhoplovne snage u novembru 2015, javljaju danas turski mediji.

Čelik je uhapšen zajedno sa još desetak osoba u jednom restoranu u egejskom gradu Izmiru, prenosi AFP, pozivajući se na tursku agenciju Dogan.

Policija je, navodno, upala u restoran i zaplijenila jedan "kalašnjikov", dva pištolja i municiju.

Za sada je nejasno da li je hapšenje Čelika povezano sa ubistvom ruskog pilota ili sa odvojenim optužbama za posjedovanje oružja.

Čelik, sin istaknutog lokalnog političara iz Partije nacionalističkog pokreta (MHP), od 2014. se bori na strani turkmenskih strana u Siriji.

Čelika je Rusija optužila da je hladnokrvo usmrtio ruskog pilota Olega Peškova dok se padobranom spuštao na zemlju nakon što su mu avion oborile turske vazduhoplovne snage na sirijskoj granici 24. novembra prošle godine.

Obaranje ruskog su-24 i ubistvo Peškova izazvali su krizu bez presedana u odnosima između Ankare i Moskve, podsjeća francuska agencija.