Ujediniti region u traženju najboljeg modela iskoristljivosti prirodnih resursa

"Milijardu i po eura, koliko Crna Gora treba da obezbijedi u narednom periodu za usklađivanje sa propisima EU, je ogromani društveni i finasijski izazov za državu i moraćemo pažljivo promišljati način kako ćemo u budžetu i na drugi način obezbijediti sredstva“

1 komentar(a)
Daliborka Pejović, Ervin Spahić, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
31.03.2016. 11:17h

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović pozvala je sve agencije za zaštitu životne sredine i nadležne institucije u regionu da se uključe u traženju najboljeg modela iskoristljivosti prirodnih resursa.

Ona je, na sastanku Interesne grupe Zapadnog Balkana (WBIG), ističući planirano istraživanje nafte i gasa u okruženju i Crnoj Gori, pozvala kolege iz regiona da odluke budu izbalansirane i održive i da apsolutno ne diraju interese država kojih se to tiče.

"Milijardu i po eura, koliko Crna Gora treba da obezbijedi u narednom periodu za usklađivanje sa propisima EU, je ogromani društveni i finasijski izazov za državu i moraćemo pažljivo promišljati način kako ćemo u budžetu i na drugi način obezbijediti sredstva“, kazala je Pejovićeva.

Ona je, govoreći o Nacionalnu strategiji aproksimacije za oblast životne sredine, kazala da će taj dokument, ukoliko bude usvojen, odrediti ukupnu budućnost Crne Gore, a da se problemi, uglavnom, tiču obezbjeđivanja adekvatnih finansijskih sredstava. Pejovićeva je kazala da će jedna od glavnih namjera Strategije biti reorganizacija i državnih i lokalnih institucija, kako bi se obezbijedili kapaciteti za brže i efikasnije sprovođenje politika u toj oblasti.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić, na sastanku WBIG, koju čine direktori i predstavnici agencija za zaštitu životne sredine zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Austriju, Italiju, Mađarsku i Slovačku, kazao da su u fokusu agencija prvobitno bile četiri prioritetne oblasti: voda, vazduh, otpad i klimatske promjene.

"Uz podršku kolega iz austrijske agencije stvoreni su uslovi za za razvoj dodatnog projektnog predloga na temu bidiverziteta, uz stvorenu mogućnost da bude podržan od Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ). Ovim sastankom, a potom i kontinuiranim radom, doprinijećemo jačanju administrativnih kapaciteta agencija, kako bi bile sposobne da odgovore zahtjevima i kriterijumima u procesu pridruživanja EU, upravo kroz rješavanje prioritetnih problema u našim zemljama“, kazao je Spahić.

Interesna grupe Zapadnog Balkana osnovana je u avgustu 2015. godine u okviru Evropske mreže direktora Agencija za zaštitu životne sredine, i čine je direktori i predstavnici agencija za zaštitu životne sredine zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Austriju, Italiju, Mađarsku i Slovačku.

Sastanak ove vrste održava se po prvi put u Crnoj Gori, uz podršku Evropske agencije za životnu sredinu i Agencije za zaštitu okoliša Hrvatske.

Sastanak se, kako je saopštio Georg Rebernig iz Agencije za životnu sredinu Austrije održava uoči današnjeg panela na ministarskom nivou na temu odgovora na klimatske i ekološke izazove u jugoistočnoj Evropi (JIE).

"Predstavnici WBIG će ministrima izložiti svoje stavove. Mi treba da imamo jake institicije koje će raditi zajedničke projekte i time slati jak signal finansijskim institucijama i ubijediti ih da je u pitanju dobra investicija”, kazao je Rebernig.