Članovima sekte Aum šinrikjo otkazan boravak u Crnoj Gori

Tokom pretresa su pronađeni i izuzeti određeni stvari i predmeti – elektronskli uređaji koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru

75 pregleda0 komentar(a)
Perjanik, Foto: Luka Zeković
28.03.2016. 17:53h

Članovima sekte Aum šinrikjo su dobili otkaz boravka u Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije.

Mjera otkaza je izrečena prema Zakonu o strancima, a nakon kontrole 58 stranih državljana – 43 iz Ruske Federacije, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

"Policijski službenici su raspolagali određenim operativnim podacima, pribavljenim razmjenom sa partnerskim bezbjednosnim službama, koji su ukazivali na to da na našoj teritoriji boravi izvjesni broj lica – stranih državljana, koji se dovode u vezu sa izvjesnom inostranom vjerskom grupom zatvorenog tipa. Službenici Uprave policije su o navedenom upoznali Tužilaštvo koje se obratilo Višem sudu u Podgorici za zahtjevom da se izda nalog za pretres. Po pribavljenom nalogu od Višeg suda, policijski službenici su, 25. marta 2016. godine, izvršili pretrese na dvije lokacije, u Danilovgradu i Podgorici, gdje je zatečeno 58 stranih državljana", saopšteno je iz UP.

Tokom pretresa su, kako se navodi u saopštenju, pronađeni i izuzeti određeni stvari i predmeti – elektronskli uređaji koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru.

Od ovh lica su uzete izjave, a po nalogu nadležnog tužioca, sprovedene su policijsko–tužilačke aktivnosti na njihovoj provjeri i kontroli.

"Utvrđeno je da od ovih 58 lica 54 lica nisu prijavila boravak u našoj državi, što su bila dužna da urade shodno Zakonu o strancima. Nakon daljih sprovedenih aktivnosti, za svih 58 lica je, shodno Zakonu o strancima, izrečena mjera otkaz boravka. Većina ovih lica je do ovog momenta napustila našu teritoriju, dok se očekuje da će preostalih nekoliko to učiniti u zakonskom roku", kazali su u policiji.