Rolović: Cilj formiranja Tima je unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u CG

“Tim će raditi i na jačanju krivično prave zaštite tih osoba iz domena rada i nadležnosti Uprave policije”

128 pregleda2 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
28.03.2016. 12:25h

Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije radiće na poboljšanju bezbjednosti te populacije u Crnoj Gori i jačanju njihove krivično pravne zaštite, saopšteno je na konstitutivnoj sjednici tog tijela.

Sekretar Tima povjerenja i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Savo Rolović kazao je da se formiranjem Tima kroz posebnu Radnu grupu implementirala obaveza MUP-a, odnosno Uprave policije i Strategije Vlade za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u državi.

Za članove Tima imenovani su, pored Rolovića, starješine i službenice Uprave policije, MUP-a, predstavnici Vlade, LGBT zajednce i Savjeta za građansku kontrolu policije – Duško Koprivica, Jovica Rečević, Srđan Korać, Tamara Popović, Jadranka Blažić, Aleksandar Saša Zeković, Jovan Kojičić, Blanka Radošević Marović, Jelena Čolaković, Danijel Kalezić, Stevan Milivojević i Elmir Đoković.

Rolović je objasnio da Strategija predviđa postojanje i redovno funkcionisanje Tima.

Rolović je kazao da osnov za takvu odluku predstavlja činjenica da je funkiconisanje Tima predviđeno poglavljem četiri – kulturne promjene, bezbjednodnost i društveno prihvatanje LGBT osoba i poglavljem pet – sprovođenje zakona.

On je pojasnio da su zadaci Tima uspostavljanje i održavanje blagovremene, kvalitetne i konstruktivne komunikacije Uprave policije i LGBT zajednice, stalni fokusirani dijalog koji doprinosi izgradnji povjerenja i snaženju transparentnosti i dostupnosti Uprave policije.

“Zadaci Tima su i stalno praćenje bezbjednosti LGBT osoba u državi, kreiranje i poboljšanje mjera za unapređenje njihove bezbjednosti, kao i stalni dijalog o konkretnim slučajevima i primjeni policijskih ovlašćenja u vezi sa tim”, dodao je Rolović.

Prema njegovim riječima, Tim će raditi i na saradnji sa međunarodnim parnerima koji prate proces LGBT inkluzije, kao i sa državnim organima i pružanju odgovarajućih informacija, sugestija i komentara za uspješne rezultate u procesu društvenog prihvatanja LGBT osoba sa aspekta bezbjednosti.

“Tim će raditi i na jačanju krivično prave zaštite tih osoba iz domena rada i nadležnosti Uprave policije”, naveo je Rolović.

Rolović je rekao da Tim treba, na osnovu zaključka sa današnje sjednice, okuplja najmanje jednom kvartalno, a po potrebi i češće.

Kalezić iz nevladine organizacije “Kvir Montenegro” kazao je da oni nijesu konsultovani ko će sve biti uključen u Tim i ko će biti njegov coordinator.

“Ako je plan da imamo tijelo koje će graditi povjerenje međusobno, mislim da su nam startne stvari, ukoliko se nastavi takakv pristup prepreka u kreiranju tog povjerenja”, rekao je Kalezić.

On je poručio da je potrebno da ubuduće budu otvoreniji i uključeni u proces.

“Nijesmo bili konsultovani o samom sastavu Tima na samomn početku, već smao pozvani da budemo dio te grupe, barem ne organizacija koju ja predstavljam”, naveo je Kalezić.

Kojičić, koji je nacionalni LGBT koordinator, smatra da je formiranje Tima logičan slijed stvari.

On je rekao da formiranje Tima pokazuje kontinuitet i napredak u toj oblasti.

“Potrebno je da radimo svi zajedno. Moramo raditi povezano, stvari se ne mogu posmatrati izdvojeno”, poručio je Kojičić.

On smatra da je slab odnos Ministarstva za ljudska i manjinska prava prema tom pitanju. “Imamo stravičan nedostatak kapaciteta i odnosa i svega kada je u pitanju Ministarstvo”, naveo je Kojičić.

Zeković, koji je koordinator Tima povjerenja, ukazao je da je Savjet za zaštitu diskriminacije Vlade koji je ključno tijelo koje se bavi monitoringom Strategije, ukinuto.

“Imamo ozbiljan problem sa te strane kada pričamo o ukupnom kontekstu i ja bih rekao da to srećom ne dotiče pitanje bezbjednosti, ali u ukupnom kontekstu imamo problem da ključno tijelo koje bi trebalo da prati primjenu Strategije u ovom trenutku ne postoji", naveo je Zeković.

Ranko Andrijašević iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kazao je da je taj Vladin resor pokrenuo formiranje Radne grupe za izradu Akcionog plana za ovu godinu, kao i za praćenje implementacije Strategije.

„Tako da tijelo za praćenje toga postoji iako je Savjet za zaštitu diskriminacije ukinut“, dodao je Andrijašević.