Crvena zvezda - Budućnost Voli: Da li će šok terapija promijeniti "plave"?

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) igraju derbi 13. kola ABA lige protiv Crvene zvezde. Ekipu će umjesto smijenjenog Aleksandra Džikića voditi Đorđe Adžić

2405 pregleda1 komentar(a)
Koti Klark na meču sa Zvezdom u Morači, Foto: Filip Roganović
30.12.2018. 09:06h

Šesti poraz u nizu, i to veoma bolan u Minhenu nakon plus 17, bio je posljednja epizoda u saradnji Aleksandra Džikića i Budućnost Volija. Čovjek koji je donio klubu iz Njegoševog parka istorijsku titulu u ABA ligi je smijenjen samo dan pred duel sa svojim najvećim rivalom, Crvenom zvezdom.

Podgoričani su već izgubili borbu za 1. mjesto pred plej-of, jer na 10 kola do kraja imaju četiri pobjede manje od neporažene Zvezde, ali bi trebalo da imaju veći motiv.

Promjena trenera često zna da podigne ekipu, a tim koji će večeras (19 časova) voditi dosadašnji Džikićev pomoćnik, Đorđe Adžić, mora da pobjeđuje i zbog Cedevite.

Zagrepčani su sinoć protiv Zadra upisali sedmi uzastopni, a ukupno deveti trijumf u ABA ligi, čime su preuzeli 2. mjesto od Budućnosti. Ako „plavi” izgube i sedmi put zaredom, prednost domaćeg terena bar u polufinalu plej-ofa će biti pod velikim znakom pitanja...

Zvezda je dva puta ove sezone lako savladala Podgoričane - u finalu ABA Superkupa je bilo 89:75, a u 2. kolu ABA lige u „Morači” 87:71.

Budućnost je od tada promijenila mnogo, jer je između ta dva meča stigao Alen Omić, potom je otišao Eron Kraft, a nedavno su došli i Goga Bitadze, Džejms Bel i Noris Kol.

Kol i Bitadze su na gostovanju Bajernu sa 27, odnosno 17 poena, pokazali da će biti velika pojačanja.

Posebno bitna bi mogla da bude uloga 19-godišnjeg Gruzijca, koji je u dresu Mega Bemaksa u potpunosti nadigrao centre „crveno-bijelih” Maika Cirbesa i Majkla Odžoa, jer je imao dvostruko više poena (23:11) i skok manje (6:7) od njih dvojice. A upravo su Njemac i Nigerijac bili nerješiva enigma za Podgoričane u prva dva meča.

- U Minhenu smo pokazali u prvom poluvremenu kako želimo da igramo. Novi igrači se polako uvode u sistem i to za sada izgleda veoma pozitivno. U okolnostima u kojima se nalazimo želimo da se što bolje predstavimo u „Pioniru”. Probaćemo da pariramo veoma iskusnom timu Crvene zvezde i da odigramo kvalitetan meč. Nije presudan, ali je za nas značajan kako bismo obezbijedili što bolju poziciju u ABA ligi - rekao je 35-godišnji Adžić, koji je ranije radio kao pomoćnik Dušana-Dude Ivkovića u Efes Pilsenu, bio u kadetskoj reprezentaciji Srbije, beogradskom Dinamiku...

Od tri posljednja pojačanja, do sada je najmanje pokazao Bel. Na ukupno 18 minuta protiv Krke i Bajerna je promašio sva četiri šuta iz igre i nije opravdao renome koji je dugo sticao u Evropi. Protiv Zvezde bi morao da postigne prve poene u dresu Budućnosti...

- Čeka nas velika i veoma važna utakmica protiv odlično vođene ekipe. Crvena zvezda igra odličnu košarku, nema poraz u ABA ligi i ide joj dobro u Evrokupu. Ovaj meč će biti odličan test za nas, da vidimo gdje smo kao tim - rekao je američki krilni košarkaš, koji je 3. novembra u porazu Cedevite od Crvene zvezde u Beogradu (94:79) upisao 19 koševa, pet skokova, dvije ukradene lopte, asistenciju i blokadu.