Prvi časopis na Brajevom pismu u Crnoj Gori

Časopis “ Brajeva duga” izlaziće šest puta godišnje, a prvi dvobroj štampan je u 35 primjeraka

109 pregleda1 komentar(a)
Brajeva duga, redakcija, Foto: Goran Malidžan
22.03.2016. 15:14h

Savez slijepih i slabovidih za Pljevlja i Žabljak izdao je prvi časopis na Brajevom pismu u Crnoj Gori.

Časopis “ Brajeva duga” izlaziće šest puta godišnje, a prvi dvobroj štampan je u 35 primjeraka.

“Imamo časopis u audio formatu koji izlazi preko 30 godina, ali je ovo prvi na Brajevom pismu koji je štampala naša organizacija. Posljednjih godina, zahvaljujući modernoj tehnologiji, naše pismo je bilo zapostavljeno, ljudi su koristili lakše načine informisanja. Prepoznata je potreba da to pismo čuva i njeguje, tako da je naša inicijativa dobro prihvaćena i sa zadovoljstvom dočekana širom Crne Gore. Časopis se bavi temama o ranjivim i osjetljivim kategorijama stanovništva, osobama sa invaliditetom, ženskom populacijom, izbjeglicama, samohranim majkama, romskom i LGB populacijom”, rekla je predsjednica Organizacije slijepih i slabovidih za Pljevlja i Žabljak Žana Đačić.

Kroz projekat “ Brajeva štamparija” u kojem je učestvovala kao partner, ova organizacija je prije godinu dobila vrijednu opremu - Brajev štampač.

“Kompjuter sa govornim softeverom i edukaciju osobe za rad na Brajevom štampaču. Tako su se stekli uslovi da samostalno počnemo da radimo ovaj časopis jer je bila potreba i želja da se očuva naše autentično pismo”, pojasnila je Đačićeva.

Ona je kazala da interesovanje za časopis postoji i van granica Crne Gore, pa će naredni broj štampati u većem tiražum, kako bi zadovoljili zainteresovane čitaoce u Srbiji, BiH i Sloveniji.

U redakciji časpisa “ Brajeva duga”, osim Đačićeve, su Marina Živković, Rukija Ciguljin i Tamara Bajović.