Telegrami saučešća povodom napada u Briselu: Saosjećamo sa prijateljskom Belgijom

"Evropa mora biti mirno i sigurno mjesto za sve koji u njoj žive, zato u borbi protiv svih oblika prijetnji po život i sigurnost naših građana moramo biti jači i ujedinjeniji nego ikada", navodi se u telegramu Krivokapića

76 pregleda0 komentar(a)
Brisel, napad, Foto: Reuters
22.03.2016. 19:27h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Vlade Belgije Šarlu Mišelu.

„Povodom današnjeg terorističkog napada u Briselu, u kojem je smrtno stradalo i povrijeđeno više desetina ljudi, u ime Vlade Crne Gore, i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Snažno osuđujemo ovaj zločinački čin u srcu Evrope. Želim da Vas uvjerim da u ovim teškim trenucima iskreno saosjećamo sa prijateljskom Belgijom, s njenim građanima i sa porodicama poginulih“, navodi se u telegramu predsjednika Vlade Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je predsjednici Senata Belgije Christini Defraigne, predsjedniku Vijeća Belgije Siegfriedu Bracku, kao i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, porodicama žrtava i svim građanima Kraljevine Belgije telegram povodom današnjih terorističkih napada u Briselu.

Telegram prenosimo integralno:

“Poštovane porodice žrtava,

Građani Kraljevine Belgije,

Crna Gora sa iskrenim bolom prima vijest o današnjim terorističkim napadima u Briselu i svim izgubljenim životima.

Danas su Evropa i Belgija zadobili užasnu ranu izgubivši tolike živote. Obzirom da je Brisel sjedište institucija Evropske unije, NATO-a i brojnih međunarodnih institucija, ovaj teroristički zločin je udar na sistem vrijednosti moderne Evrope, na njen mir i bezbjednost. U trenutku smo koji od svih nas traži da zajednički damo sve od sebe za pronalaženje hitnog odgovora na terorizam, radikalizam i ovakve nemjerljive zločine.

Evropa mora biti mirno i sigurno mjesto za sve koji u njoj žive, zato u borbi protiv svih oblika prijetnji po život i sigurnost naših građana moramo biti jači i ujedinjeniji nego ikada.

Crna Gora saosjeća sa porodicama žrtava i sa Vama ."

Telegram saučešća belgijskom kolegi Didijeu Rejndersu uputio je i Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Duboko sam pogođen viješću o jutrošnjim terorističkim napadima u Briselu. Crna Gora je, u ovim teškim momentima, uz prijateljsku Belgiju i njen narod. Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i saosjećanja sa porodicama stradalih", navodi se u telegramu.

Povodom terorističkih napada u Briselu oglasile su se i Socijaldemokrate Crne Gore, čiji predsjednik Ivan Brajović je poručio da Evropa ne smije dozvoliti da ovi napadi poremete sistem vrijednosti koji njeguje moderna Evropa, već sada mora, više nego ikad, da pokaže snagu i jedinstvo, i da nastavi da njeguje ideale i vrijednosti moderne Evrope koje Brisel simbolizuje.

Socijaldemokrate smatraju da se princip otvorenog društva može odbraniti efikasnijim alatom od nasilja i mržnje, tako što će Evropljani nastaviti da žive zajedno, bez obzira na porijeklo, nacionalnost ili vjeru. Socijaldemokrate vjeruju da, jedino jačanjem veza i odnosa između kultura i religija, mogu se sačuvati evropske vrijednosti.

“Ne smijemo dozvoliti da ovi napadi oduzmu slobodu i vjeru u ljude, zbog čega ne smijemo klonuti pred terorizmom. Naša je zajednička obaveza da istrajemo u borbi protiv onih koji bi ovakvim kukavičkim napadima da zaustave Evropu da njeguje univerzalne demokratske vrijednosti”, saopštio je predsjednik SD Ivan Brajović.

I Bošnjačka stranka je osudila današnji napad u Briselu i uputila saučešće porodicama stradalih.

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin terorizma, usmjeren protiv čovječanstva i nevinih ljudi. Terorizam nema vjeru, niti naciju. Oni koji čineći zločin, zaklanjajući se iza paravana vjere, ne pripadaju ni islamu niti bilo kojoj drugoj vjeri. Evropska unija i njeni partneri moraju ostati ujedinjeni protiv svih onih koji pokušavaju da destabilizuju svijet i izazovu nemire kod građana. Svi zajedno moramo raditi na zaustavljanju terorizma i radikalizma, te iskazati aktivniju ulogu u borbi protiv sigurnosnih izazova", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke, koje potpisuje portparol Sead Šahman.