Ruski državljani: Vlasnici Azmonta da donesu dokaze o ovlašćenju o uzurpiranju imovine

Sidorova i Kochergin su dodali da će u Crnoj Gori i pred međunarodnim organima koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da zaštite svoju privatnu svojinu i građanski integritet

84 pregleda1 komentar(a)
Azmont investments, Foto: Azmont
21.03.2016. 11:14h

Vlasnici zemljišta u Đenovićima, ruski državljani Nataliya Sidorova i Sergey Kočergin, pozvali su predstavnike kompanije Azmont Investments da dostave pravno valjane dokaze da imaju ovlašćenje da uzurpiraju njihovu imovinu i na njoj obavljaju građevinske radove.

„Predstavnici Azmont Investmentsa, koji gradi luksuzni kompleks Portonovi u Kumboru, uzurpirali su našu imovinu, ušli na naš posjed i tamo obavljaju krupne građevinske radove, čime se krše naša elementarna građanska prava, ali i Ustav i zakoni Crne Gore“, naveli su Sidorova i Kočergin u saopštenju.

Oni su prošle sedmice najavili parnični postupak protiv Azmont Investmentsa zbog obavljanja građevinskih radova na njihovom posjedu. Sidorova i Kochergin su dodali da će u Crnoj Gori i pred međunarodnim organima koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da zaštite svoju privatnu svojinu i građanski integritet.

„U civilizovanim i demokratskim državama privatna svojina je svetinja, a mi smo svojinu na svojoj nepokretnoj imovini u Crnoj Gori stekli prije više od osam godina, kupovinom od mještana iz Đenovića Marije Mustur, Jasne Čanji, Miroslava Cerovića i Branke Krivokapić. Za svaki kvadratni metar smo pošteno platili kupoprodajnu cijenu, kao i sve neophodne poreze“, rekli su Sidorova i Kočergin.

Oni su kazali i da se njihov san o kući na obali mora pretvorio u noćnu moru, jer se na njihovoj imovini, ispred još nezavršene kuće, nalaze teške građevinske mašine.

„Državne institucije i inspekcije, kojima smo se obraćali, ne samo da nas nijesu zaštitili, već su otvoreno stali na stranu uzurpatora“, saopštili su Sidorova i Kočergin.

Oni su naveli da su preko pravnog zastupnika, advokata Milije Mijanovića, obavijestili javnost o postupcima Azmont Investmentsa i dostavili nesporne dokaze, nakon čega su ih predstavnici investitora optužili za pokušaj pribavljanja materijalne koristi.

„Umjesto da djeluju u skladu sa zakonima Crne Gore i budu primjer dobre prakse odnosa sa građanima – komšijama prilikom realizacije velike invesiticije, oni nivo komunikacije svode na plitke i neutemeljene optužbe na naš račun i veličanje svoje uloge investora koju niko, ionako, ne spori“, kazali su Sidorova i Kočergin.

Oni tvrde da građevinska inspekcija, koja je na zahtjev Mijanovića izašla na teren, nije mogla da ospori vlasništvo nad zemljištem, ali je procijenila da investitor obavlja radove u moru, uz parcele Sidorove i Kochergina, kao i da posjeduje zaključak Vlade kojim se daje saglasnost za obavljanje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa u zahvatu Državne studije lokacije Sektor 5 – Kumbor.

„To im je bilo dovoljno da se pozovu na Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, prema kojem se takvi radovi mogu obavljati na osnovu saglasnosti Vlade“, rekli su Sidorova i Kočergin.

Oni tvrde da je zakonom jasno definisano da za takve radove investitor mora podnijeti i dokaz o pravu svojine, odnosno nekom drugom pravu na građevinskom zemljištu u smislu određenih elaborata.

„Što se tiče konstatacije da se radovi obavljaju u moru, i laiku bi bilo jasno da to nije istina. Pozivamo sve zainteresovane da dođu u Đenoviće i da se uvjere gdje se radovi obavljaju i šta je investitor uradio od naše imovine“, navodi se u saopštenju Sidorove i Kočergina.

Sidorova i Kočergin traže od nadležne Uprave za nekretnine u Herceg Novom da im dostavi pravno valjan dokaz, odnosno osnov za „nestanak“ dijela njihove parcele iz katastarskih evidencija i to upravo onog na kojem se obavljaju radovi.

„Naime, kod nadležne Uprave za nekretnine smo krajem januara pribavili kopiju plana predmetnih parcela, koja je različita od kopije plana koju smo izvadili u junu 2009. godine. Razlika je u tome što na novoj kopiji ne postoji dio katastarske parcele na kojem se sada obavljaju radovi“, tvrde ruski državljani.

Oni su pitali relevantne crnogorske institucije, administraciju, strane ambasade i misije da li je Crna Gora pravna država i da li je u njoj privatna svojina zaštićena zakonom.

„Da li bilo ko, pa bio on i strani investitor, može na ovakav način da uzurpira i uništava privatnu svojinu građana? Da li su država i njene institucije u službi investitora, a na štetu vlasnika nepokretne imovine“, pitali su Sidorova i Kočergin.

Oni su postavili pitanje i da li se bilo koji građanin Crne Gore, vlasnik nekretnine ili zemljišta, može osjećati sigurno kada vidi kako se, uprkos brojnim nespornim dokazima o vlasništvu, brutalno krše prava vlasnika imovine.

„Da li iza tako brutalnog kršenja ljudskih prava, zakona i Ustava Crne Gore stoje nečiji privatni interesi“, pitali su Sidorova i Kočergin.