Hrvatska: Petrov i Milanović neće večeratii sa princom Čarlsom i vojvotkinjom Kamilom

Svečana dvorana za ovu je priliku posebno uređena - na okruglim stolovima za kojima će sjedjeti gosti bogati su proljećni aranžmani u obliku kugle, kojima prevladavaju bijeli i ružičasti tonovi a sastoje se od margareta, karanfila, tulipana i frezija

178 pregleda0 komentar(a)
Princ Čarls i Kamila, Foto: Twitter
14.03.2016. 18:14h

Dok Hrvatski plemićki savez protestuje jer nije uključen u protokol dočeka britanskog princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile, na večeri na Pantovčaku među 66 zvanica biće, pored predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog supruga, premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko sa suprugama.

Među zvanicama je i predsjednik Sabora, akademik Željko Rajner, predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec, ministar obrane Josip Buljiević, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, bivša ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić i mnogi drugi.

Kardinal Josip Bozanić se izvinio zbog bolesti, pa će ga predstavljati izaslanik, a tu će biti i predstavnici drugih vjerskih zajednica rabin Lucian Prelević, te muftija Aziz Hasanović.

Izvinjenje zbog nedolaska uputili su lider Mosta Božo Petrov i opozicionog SDP-a Zoran Milanović.

Gosti će na meniju imati brancin i lički krompir, a tokom večere će svirati dvojac pijaniste i harfe.

Svečana dvorana za ovu je priliku posebno uređena - na okruglim stolovima za kojima će sjedjeti gosti bogati su proljećni aranžmani u obliku kugle, kojima prevladavaju bijeli i ružičasti tonovi a sastoje se od margareta, karanfila, tulipana i frezija.

Tokom svečane večere, a nakon zdravica biće primopredaja poklona. Princ Čarls će dobiti sliku Matka Trebotića i vrijedno arhivsko vino Iločkih podruma iz 1974.

Inače, po dolasku, a poslije prijema kod predsjednice i premijera princ Čarls i Kamila su prošetali Zagrebom.

Inače, Goran Boreli iz Hrvatskog plemićkog zbora (HPZ), uputio je pismo u kojem smatra skandaloznim njihovo neuključivanje u protokol posjeta “prestolonasljednika Čarlsa i supruge Kamile Hrvatskoj”.

HPZ nikako ne može da razumije "da se predsjednica sasvim oglušila na našu inicijativu", a to je da imaju priliku prezentovati princu i britanskoj javnosti veliku kulturnu baštinu s kojom nisu upoznati jer je bila sistemski marginalizovana u zadnjih 50 godina.

Kancelar Boreli ističe i da je postupak protokola predsjednice nanio Hrvatskoj veliku propagandnu štetu.