Izrael sprečio indonežansku ministarku da posjeti Ramalah

Izrael i Indonezija - najmnogoljudnija muslimanska zemlja, nemaju formalne diplomatske odnose, podsjećaju isti izvori i dodaju da je ton Džakarte u odnosu na jevrejsku državu često neprijateljski

2 komentar(a)
13.03.2016. 17:06h

Izraelska vlada je danas spriječila ministarku spoljnih poslova Indonezije da posjeti Ramalah na Zapadnoj obali, nakon što je onda odbila da se sastane s izraelskim zvaničnicima, javili su izraelski mediji.

Izrael i Indonezija - najmnogoljudnija muslimanska zemlja, nemaju formalne diplomatske odnose, podsjećaju isti izvori i dodaju da je ton Džakarte u odnosu na jevrejsku državu često neprijateljski.

Na nedavnom sastanku Organizacije za islamsku saradnju u tom gradu, indonežanski predsjednik Džoko Vidodo je pozvao muslimanske zemlje da se ujedine u podršci Palestini.

Zbog zabrane Izraela, ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi moraće da se sastane sa palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem u jordanskom glavnom gradu Amanu.

Ovaj potez smatra se promjenom ranije politike Izraela na osnovu koje je dozvoljavano predstavnicima zemalja koje imaju diplomatske odnose s jevrejskom državom da posjete palestinske teritorije ako se takođe sastanu sa izraelskim zvaničnicima.

Predstavnici muslimanskih zemalja mogli su međutim da idu slobodno na palestinske teritorije, navode izraelski mediji.

Izraelski list Haarec piše da su zvaničnici izraelske i indonežanske vlade bili u kontaktu pre nekoliko dana da izglade stvar, ali uzalud.

Iako dvije zemlje nemaju diplomatske odnose, one trguju jedna s drugom i izraelske poslovne delegacije često putuju u tu zemlju u kojoj živi oko 200 miliona muslimana.

U saopštenju palestinskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je indonežanska ministarka planirala da se sastane i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom tokom posjete Ramalahu, gde je sjedište Palestinske uprave. Bilo je takođe planirano da se otvori indonežanska diplomatska misija u tom gradu.

Jedan izvor u palestinskom ministarstvu izjavio je za svjetske agencije da se očekivalo da Marsudi stigne helikopterom iz Jordana, ali da je Izrael odbio da da dozvolu ulaska na tu teritoriju okupiranu od 1967. godine.