Ucrtali vodni terminal aerodroma, pa onemogućili njegovo korišćenje

Terminal bi trebalo da omogući prevoz putnika gliserima sa aerodroma...

179 pregleda9 komentar(a)
vodni terminal
11.03.2016. 12:34h

Obrađivači Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (POP) praktično su onemogućili korišćenje budućeg takozvanog vodnog terminala aerodroma Tivat.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) terminal najavljuje već godinama i predvidjelo ga je Državnom studijom lokacije za područje tivatskog aerodroma, u uvali Kukuljina. Terminal bi, kako su ranije saopštili iz MORT-a, trebalo da omogući jednostavniji transfer putnika, koji bi sa aerodroma gliserima išli za Porto Montenegro i Portonovi. Obrađivači POP-a, a koje predvodi Republički zavod za urbanizam i projektovanje u vlasništvu Aca Đukanovića, u plan su uvrstili i ograničenje koje bukvalno onemogućava korišćenje pompezno obećavanog vodnog terminala, ali i mnogih drugih sadržaja.

“Zabranjeno je sidrenje i plovidba u uvalama Potpolje i Krtole, istočno od spojnice koja ide u smjeru 201.5 stepeni od uvale Račica na sjeverozapadu, od Bonića do južne obale u uvali Krtole”, piše u nacrtu POP-a.

Kada se to iscrta na karti, vidi se da su obrađivači za plovidbu zabranili ne samo prilaz budućem vodnom terminalu, već i kompletnu uvalu Potpolje, jedno od glavnih sidrišta u Tivatkom zalivu. U “zabranjenu zonu” potpao je cijeli plovni put koji vodi između Ostrva cvijeća i ostrva Sveti Marko, kroz tjesnac Ralo. Sa pomenutim ograničenjem, potpuno bi bile blokirane marine u Bonićima i kod stare ciglane na Obali Đuraševića, kao i najveći remontni centar za jahte i manje brodove u Crnoj Gori u Bonićima, te tankerski vez u tom tivatskom naselju preko kojeg “Jugopetrol” u Crnu Goru dovozi avio-gorivo.

Zbog pomenutih rješenja obrađivača POP-a, MORT-u koje vodi javnu raspravu o nacrtu tog planskog domuneta, već su upućene brojne primjedbe.