Advokat počasnog konzula Belgije: Terete ga samo za loše upravljanje

“Osnovni razlog za vođenje postupka u Švajcarskoj je nedobijanje građevinske dozvole za gradnju na brdu Spas blizu 10 godina”

715 pregleda4 komentar(a)
Žan Luk Dumortije
06.03.2016. 20:35h

Povodom teksta “Stavili pod ključ konzulovu imovinu” objavljenog prošle nedjelje reagovao je advokat Veselin Kaluđerović u ime Žan Lik Dumortijea. Reagovanje prenosimo u cjelini.

“Netačno i tendenciozno je u listu “Vijesti” od dana 28. 02. 2016. g. na naslovnoj strani i na strani 3. navedeno u prvom pasusu teksta i u podnaslovu da se protiv g. Dumortijea vodi krivični postupak za više krivičnih djela.

S obzirom da novinar Lajović u tekstu navodi da je imao uvid u rješenje Višeg suda u Podgorici Pom. Br, 179/15 od dana 08. 10. 2015. g. iz koga se vidi da se protiv g. Dumortijea u Švajcarskoj vodi postupak samo za “mismanagement - loše upravljanje”, a ne “za prevaru, pronevjeru, krađu, pranje novca....” to je očigledno da su “Vijesti” namjerno plasirale netačnu informaciju da je u pitanju više krivičnih djela.

Takvo informisanje je protivno načelu istine iz tačke 1. Kodeksa novinara i načelu neprikosnovenosti činjenica iz tačke 3. istog Kodeksa.

Posebno naglašavamo da se radi o privatnim poslovnim aktivnostima g. Jean Luc Yves Henri A. Dumortiera u svojstvu fizičkog lica, kao i da te aktivnosti nemaju bilo kakve veze sa svojstvom počasnog konzula Belgije u Crnoj Gori, to je neprihvatljiv takav način nepotpunog i netačnog izvještavanja sa bezobzirnošću prema funkciji počasnog konzulata i prema nosiocu funkcije lično, što je protivno načelima 4. i 8, Kodeksa novinara.

Novinar je propustio da izvijesti da je osnovni razlog za vođenje postupka u Švajcarskoj, protiv g. Dumortijea za “mismanagement - loše upravljanje” po članu 158. Krivičnog zakona Švajcarske, u suštini nedobijanje građevinske dozvole za gradnju golf terena, hotelskih i ugostiteljsko-turističkih sadržaja na brdu Spas u Budvi već evo blizu 10 godina. Veoma je teško objasniti činjenicu da jedna administracija toliko dugo ne želi omogućiti legalnu gradnju i razvoj tako velike investicije, kada bi svaka država tako nešto poželjela. Činjenica je i da g. Dumortije ne želi ulaziti u gradnju na osnovu bilo kakve privremene dozvole.

Bitno je naglasiti da “mismanagement - loše upravljanje” nije krivično djelo prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, ni krivičnim propisima Belgije i zemalja Evropske unije“.