Katnić polako slaže dokaze za Limenku

"Da li je Vlada napravila dobru procjenu kad je odbila poravnanje, to je pitanje za Vladu. U to vrijeme nisam bio premijer, niti u vrijeme kada je započet i završen sudski proces", rekao je Đukanović

123 pregleda73 komentar(a)
Limenka
06.03.2016. 07:24h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić još prikuplja dokumentaciju o slučaju “Limenka”, o čemu je otvorio izviđaj nakon što je presuda po tužbi premijerovog brata Aca Đukanovića postala pravosnažna.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, dokumenta o tom predmetu dostavljena su iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Osnovnog suda u Podgorici, a zatražena su i od zaštitnika državnog interesa i Vlade, saznaju “Vijesti”.

Tužilaštvo provjerava da li je u tom slučaju, zbog kojeg je država oštećena za desetak miliona eura, postojala koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera čije je nevršenje službene dužnosti imalo za cilj da premijerov brat stekne višemilionsku korist.

Krivičnu prijavu zbog “Limenke” ranije su podnijele Demokrate Crne Gore. Oni su napisali Katniću da su u periodu kada je taj slučaj bio aktivan, ministri unutrašnjih poslova bili Jusf Kalamperović i Ivan Brajović, a da je Veselin Veljović bio direktor Uprave policije, koja je tada bila samostalan organ.

Brat Mila Đukanovića sa državom je 2008. godine sklopio ugovor o kupovini Limenke i korišćenju državnog zemljišta u Momišićima.

Ugovorom je precizirano da se MUP iz tih prostorija iseli dvije godine kasnije. To se međutim nije desilo, a Vlada je promijenila odluku o ustupanju tog zemljišta Đukanoviću. Detalji te odluke do danas nijesu poznati javnosti.

U međuvremenu Aco Đukanović tužio je državu zbog nepoštovanja ugovora i krajem 2015. godine pravosnažnom presudom dobio spor čija je vrijednost oko 10 miliona eura.

Brajović je nedavno rekao da je uži kabinet Vlade donio odluku o tome da se država ne dogovara sa Đukanovićem, već da prepusti sudu odluku.

Tadašnji premijer bio je Igor Lukšić, a kada je donijeta odluka o aranžmanu, premijer je bio Đukanović.

Đukanović je ove sedmice ponovio da neće podnijeti ostavku zbog afere “Limenka”, ali i da je u toku utvrđivanje “eventualne odgovornosti” u Vladi zbog toga. “U vrijeme kad je otvorena prepiska između kupca i Vlade i kada su obavljeni pregovori o poravnanju i kad je vlada odbila poravnanje, kada je započet i završen sudski proces, ja nisam bio predsjednik Vlade. Sad bih trebalo valjda da podnesem ostavku zato što je u ulozi kupca moj brat”, rekao je Đukanović u emisiji "U centar" na RTCG.

“Da li je Vlada napravila dobru procjenu kad je odbila poravnanje, to je pitanje za Vladu. Ministar finansija je najavio da je formiran tim koji će objektivizirati eventualnu političku, radnu, profesionalnu odgovornost u Vladi, i zbog toga određeni ljudi snositi konsekvence”.

Lukšić je prošlog mjeseca u parlamentu rekao da se Vlada bavila tim problemom dok je on bio premijer, i da su pokušavali vansudsko poravnanje.

“Ne ulazim u visinu procijenjene štete, shvatio sam da je to svršen posao i da ne postoje vanredni pravni ljekovi. Kao ekonomista mislim da je mogla i drugačije da se interpretira ta šteta, ali je sud završio svoj posao”, rekao je Lukšić odgovarajući na optužbe poslanika Demosa Gorana Danilovića da je Vlada imala dvostruke aršine prema premijerovom bratu.

"To što ste vi svom bratu omogućili da zaradi više od 10 miliona eura, samo pokazuje da su vam preči privatni od državnog interesa", kazao je Danilović obraćajući se Đukanoviću. Brajović nije odgovorio ko je donio odluku da se MUP ne iseli iz zgrade, tvrdeći da je on o svemu saznao tek u jesen 2011.

U korespondenciji, koju je tužilaštvo izuzelo iz MUP-a, piše da je Veljović upozoravao Brajovića da treba da se isele.

Iz MUP-a je rečeno da u arhivi nema eventualnih odgovora koje je Brajović poslao Veljoviću.

Đukanović: Ja ne bih tužio državu, ali Aco nije kršio zakon

Đukanović je rekao da se njegovi moralni nazori razlikuju od nazora njegovog brata, ali i ocijenio da on nije kršio zakon.

“Moji moralni nazori su takvi da ne bih nikada tužio državu Crnu Goru za nadoknadu štete. To ne znači da su moji moralni nazori, apsolutni, univerzalni, svima prihvatljivi. To takođe ne znači da moji moralni nazori ukazuju da je neko drugi kršio zakon. Nije kršio zakon, ima drugačiji odnos prema ovom pitanju od mene. Znači zbog toga bi trebalo da podnesem ostavku. Mislim da ne”, rekao je Đukanović.