Stižu pametni radari: Neće više biti pozivanja na poznanike, kumove...

"Sistem će evidentirati prekršaje, koji će se automatski obrađivati, unijeti u sistem i vama će kao vozaču koji je na toj dionici puta učinio prekršaj kući stići obavještenje o počinjenom prekršaju i o kazni koju treba da platite"

545 pregleda97 komentar(a)
pametni radari, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
05.03.2016. 18:27h

Radari koji bi trebalo da poboljšaju bezbjednost saobraćaja, još nisu stigli na naše puteve ali u policiji kažu da pripremaju tender za nabavku ovih uređaja.

Takozvani pametni radari biće postavljeni na 72 lokacije u Crnoj Gori - 17 na primorju, 31 u centralnom regionu i 24 na sjeveru.

Njihov glavni zadatak biće da bilježe prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno. Sistem će evidentirati prekršaje, koje će automatski obrađivati, i vozačima će potom na kućnu adresu stizati obavještenje o kazni.

"Moći ćemo da ga stavimo u kanjonu Morače na dijelu puta gdje nema prostora za isključivanje vozila iz saobraćaja, a ima dovoljno prostora za postavljanje sistema. Taj sistem će evidentirati prekršaje, koji će se automatski obrađivati, unijeti u sistem i vama će kao vozaču koji je na toj dionici puta učinio prekršaj kući stići obavještenje o počinjenom prekršaju i o kazni koju treba da platite", rekao je za TV Vijesti Dragan Klikovac iz Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja.

Prednosti novih sistema, koji se koriste u svim razvijenim zemljama, su ogromne.

"Oni rade 24 časa, u zavisnosti od toga koji su im zadati parametri, bez obzira na vremenske prilike. Sistem svaki prekršaj koji evidentira obilježi i tu nema ni poznanika ni prijatelja ni kumova ni bilo kakve rodbine, niti bilo kakvih intervencija, takođe ne postoji mogućnost bilo kakvih koruptivnih krivičnih dijela, ne postoji mogućnost da neko zloupotrijebi", rekao je Klikovac.

Iz policije napominju da pametni radari neće biti skriveni.

"Biće jasno vidljivi, moći ćete da ih vidite potpuno jasno, jer to nije mali sistem, nalazi se na postolju ili u postolju, koje je značajno visočije, na nekih dva i po do tri metra i jako su vidljivi. Znači, nije cilj samo da se evidentiraju prekršaji, nego da se smanje prekršaji na tim lokacijama, čime će se smanjiti broj nezgoda", kaže Klikovac.

U odnosu na prehodnih pet ili deset godina, bezbjednost saobraćaja na crnogorskim putevima drastično je poboljšana.

Na žalost, na našim cestama i prošle godine je poginulo 50 ljudi. Statistički, sedam ili osam na sto hiljada stanovnika. U Švedskoj ili Norveškoj, recimo, godišnje na sto hiljada stanovnika poginu tri osobe.