Nema informative dok ne ode Radojka Rutović

Đurović je kazao da se odavno postavlja pitanje ima li smisla da Komisija na čijem je čelu, odnosno Savjet, i dalje daju preporuke uredništvu, jer se u prethodnoj godini ništa nije preduzelo kako bi se popravilo stanje u informativnom programu

73 komentar(a)
Radojka Rutović, Foto: Arhiva Vijesti
04.03.2016. 20:07h

Informativni program je katastrofalan, a RTCG potpuno podređena interesima jedne partije, ocijenio je član Savjeta i predsjednik Komisije za predstavke gledalaca i slušalaca Goran Đurović.

On kaže da se ništa neće promijeniti dok ne budu smijenjene najodgovornije osobe za “katastrofalno stanje”, među kojima i direktorica Televizije Radojka Rutović.

Đurović je kazao da se odavno postavlja pitanje ima li smisla da Komisija na čijem je čelu, odnosno Savjet, i dalje daju preporuke uredništvu, jer se u prethodnoj godini ništa nije preduzelo kako bi se popravilo stanje u informativnom programu.

“Naprotiv, istraživanje javnog mnjenja, urađeno u januaru 2016. godine, pokazuje da je i dalje veliko nepovjerenje u RTCG, a informativn program bilježi dodatni pad u nekim segmentima. Dok direktorica TVCG, urednica Prvog programa, urednica informativnog programa i šefica deska TVCG, kao najodgovrnije osobe za katastrofalno stanje u informativnom programu, ne budu smijenjene ili podnesu ostavke, ništa se neće promijeniti, a RTCG će i dalje ostati potpuno podređena interesima jedne političke partije“.

Dosadašnja urednica prvog programa Marina Vuković nije reizabrana na tu funkciju, iako je bila jedini kandidat.

Mjesto urednice informativnog programa TVCG pokriva Aleksandra Pavićević, dok je urednica deska Vesna Terić.

Đurović je rekao da je Komisija tokom proteklog mjeseca dobila osam prigovora, od kojih se većina odnosila na centralni infomativni program “Dnevnik 2”.

Pojasnio je da se šest prigovora odnosi na “Dnevnik 2”, a po jedan na emisiju “Otvoreno” i satelitski program.

“Prigovori su uglavnom isti - poznati nedostaci informativnog programa koji su u vezi sa profesionalnim standardima koji se krše u informativnim emisijama, a koji se odnose na kredibilitet u izvještavanju, pravednost i objektivnost”.

Rekao je da su prigovore podnijeli Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, Socijaldemokratska partija (SDP) i jedan građanin.

Đurović je kazao da Komisija još nije donijela konačan stav u vezi sa prigovorima, dok je urednički tim informative RTCG dao “objašnjenja kojima uglavnom negiraju bilo kakvu odgovrnost za profesionalne propuste”.

“To je uobičajeni odgovor uredništva, a ubičajeni stavovi Komisije i Savjeta su da su gledaoci opravdano podnijeli prigovore”.