RP "Piva": Odabrani članovi Savjetodavnog tijela

“Za odluku o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara Regionalnog parka preporučeno je da se izvrše konsultacije sa korisnicima dobara, nakon čega će Savjetodavno tijelo dati konačno mišljenje“, kazao je Slobodan Delić, v.d. direktora preduzeća RP „Piva“ODA

104 pregleda2 komentar(a)
03.03.2016. 13:58h

Na prvoj sjednici Savjetodavnog tijela Regionalnog parka (RP) „Piva“, odlukom SO Plužine, za članove pomenutog tijela imenovani su Daliborka Pejović, ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ranko Kankaraš, iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Blažo Jokanović, predstavnik lokalnog stanovništva, Veselin Luburić, iz JP „Nacionalni parkovi“, Borko Vulikić, iz UNDP-a, Milutin Cicmil, ispred SO Plužine, Slavko Blagojević i Jovan Nišić, preduzetnici u turizmu i Aleksandar Perović, iz NVO Ekološki pokret “Ozon”.

„Savjetodavno tijelo je osnovano radi davanja predloga za odlučivanje o stručnim i drugim pitanjima i za pomoć u postupku donošenja odluka i pripreme propisa iz oblasti zaštite Regionalnog parka, davanja mišljenja na predloge zakona i drugih propisa“, kazao je v.d.direktora preduzeća koje rukovodi parkom Slobodan Delić.

To tijelo učestvovaće u pripremi analiza, ocjena i davanja predloga u oblasti planiranja i upravljanja Regionalnim parkom, ali i planiranju istraživanja, razvoja i zaštite prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti parka, njegovoj promociji, kao i promociji turizma, i edukaciji javnosti.

Na sjednici je dato pozitivno mišljenje o planu upravljanja parkom kako za ovu tako i do 2021.godine, kao i na pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a isti će biti usvojeni nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma i Skupštine opštine Plužine.

“Za odluku o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara Regionalnog parka preporučeno je da se izvrše konsultacije sa korisnicima dobara, nakon čega će Savjetodavno tijelo dati konačno mišljenje“, kazao je Slobodan Delić, v.d. direktora preduzeća RP „Piva“.

RP “Piva” je proglašen za prvi regionalni park u Crnoj Gori u aprilu prošle godine, a u oktobru je osnovano istoimeno preduzeće. Park zauzima površinu od skoro 32,5 hiljada hektara, što čini 38 odsto terijtorije opštine Plužine.

„Formiranjem parka, Crna Gora je povećala površinu područja sa određenim stepenom zaštite na 13 odsto tertorije čime su ispunjeni procentualni zahtjevi Evropske Unije o zaštićenim područjima“, istakao je Delić.

Galerija

Pivsko Jezero FOTO: Svetlana Mandić
Slobodan Delić FOTO: Svetlana Mandić