Super utorak: Tramp i Klinton ubjedljivi favoriti

Njihovi rivali međutim najavljuju istrajnu borbu.

5 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
02.03.2016. 07:56h

Republikanski pretendent za predsjedničku nominaciju u SAD Donald Tramp i njegova demokratska rivalka Hilari Klinton izbili su, svako u svom taboru, kao ubedljivi favoriti tokom "Super utorka", najvažnijeg dana preliminarnih izbora, kada se istovremeno glasalo u 12 američkih država i jednoj teritoriji.

Prema projekcijama medija, Tramp je pobjedio svoje republikanske rivale u sedam država od onih duboko na jugu do Masačusetsa na sjeveru, čime je dobio dodatan zamah posle prošlomesečnog glasanja kada je pobjedio u tri od četiri države kojima se održavaju prvi preliminarni izbori, prenosi Rojters.

I pobjeda Klintonove nad demokratskim takmarima u sedam država, bila je ubedljiva, mada i predvidljiva u državama poput Arkanzasa gdje su ona i njen suprug Bil Klinton počeli političku karijeru.

Njihovi rivali međutim najavljuju istrajnu borbu.

Trampov republikanski rivali Ted Kruz, senator iz Teksasa, koji je pobjedio u Teksasu i susjednoj Oklahomi i Marko Rubio, senator sa Floride, koji je prema predviđanjima pobjedio u Minesoti, izrazili su odlučnost da ostanu u trci.

Glavni takmac Klintonove, Berni Sanders, demokratski socijalista iz Vermonta, koji je pobjedio je u Vermomntu, Koloradu, Minesoti i Oklahomi takođe je obećao da će nastaviti da se bori za nominaciju u preostalih 35 država u kojima tek treba da se održi glasanje.

Rojters ocenjuje da su Tramp I Hilari Klinton sada pod pritiskom da pokažu da mogu da ujedine birače, svako u svojoj stranci, i izbjegnu podjele koje bi im mogle nanijeti štetu na izborima za predsjednika SAD 8. novembra.