Novo ime trga za stare podjele

Rakčević: Namjera gradskih vlasti da preimenuje Trg Republike u Trg nezavisnosti je... obnova referendumskih podjela”

98 pregleda110 komentar(a)
Trg Republike, Foto: Zoran Đurić
01.03.2016. 15:20h

Namjera gradske uprave da podgorički Trg Republike preimenuje u Trg nezavisnosti za opoziciju je još jedan pokušaj da predstavnici vlasti sebe promovišu kao patriote i prodube podjele među narodom.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova juče je podržao predlog da trg promijeni naziv, što bi Skupština trebalo da usvoji na sjednici, zakazanoj za 11. mart. Uzdržan je bio član Savjeta Vladimir Vujović, koji je smatrao da vrijeme uoči izbora nije adekvatno za donošenje ovakve odluke, dodajući da ne spori vrijednosti, ali da predlog doživljava političkim.

Trg se najprije zvao Trg ujedinjenja, da bi nakon oslobođenja 1945. godine nosio ime narodnog heroja Ivana Milutinovića. Sadašnji naziv trg je dobio na sjednici Skupštine opštine Podgorica 6. februara 2004. godine.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak ocijenila da je i ovo dokaz da DPS stavlja znak jednakosti između sebe i države, tako da zloupotrebljavajući 10-godišnjicu nezavisnosti prave partijsku promociju.

“Da je sreće, o tome bi trebalo da se povede debata i pitaju građani, ali oni, kako ih ja zovem, 'žiro-račun Crnogorci' - koji su dobro unovčili svoje crnogorstvo koje (Slavoljub) Stijepović forsira, nastavljaju sa pomalo degutantnim nametanjem, produbljujući podjele, iako Crna Gora vapi za pomirenjem”, kazala je Bošnjak.

Predsjednik kluba odbornika Demosa Goran Radonjić ocijenio je da i u ovom slučaju vlast očekuje da se opozicija pobuni protiv njihove namjere, pa da se stvori kontraefekat.

“Očekivano je da ćemo mi biti protiv promjene naziva, što će oni tumačiti kao da smo protiv države. Treba da se otvore nova naselja i ulice ili da se urede postojeća, a ne da se bave preimenovanjem trga”, kazao je Radonjić.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je ocijenio da je namjera gradskih vlasti da preimenuje Trg Republike u Trg nezavisnosti, "nastavak dosadašnje prakse, kojom vladajuća koalicija uvijek pronađe način da simboličkim potisne realno, te da predmet sporenja ne budu katastrofalne javne politike, već referendumske podjele".

"Pri tom snažeći opravdane animozitete dobrog dijela stanovništva, čije će getoiziranje dugoročno ugrožavati socijalni mir. Uništavanjem realne ekonomije, zatvaranjem fabrika i rasprodajom državne imovine, drastičnim povećanjem javnog duga i nezaposlenosti, a degradiranjem obrazovanja i zdravstva, DPS je najveća prijetnja po nezavisnost Crne Gore", kazao je Rakčević.

On je ocijenio da uprkos "naglašenom pseudo-patriotskom naboju", upravo DPS, slogan “nezavisna Crna Gora” pretvara u oksimoron.

"Apsurdno je očekivati bespogovorno poštovanje građana prema državi, ukoliko im država ne nudi ništa. Takva politika se odmah mora prekinuti. Potrebna nam je Crna Gora svih njenih građana...", istakao je Rakčević.

Bošnjak: Vojvoda na trgu, a kralj u malom parku

Bošnjak je navela da je slično bilo i sa spomenikom vojvodi Mirku, te da će Podgorica biti jedini grad u kome” imate vojvodu na glavnom trgu, a kralja u malom parku”.

“Sve što rade je toliko tragikomično i farsično da obesmišljava ono što bi trebalo da je čisto i sveto, a to je država i istinski patriotizam bez interesa”, ocijenila je Bošnjak .

Radonjić je istakao da je sadašnjoj gradskoj upravi, kao što je bilo i sa spomenikom vojvodi Mirku, namjera da sebe prikažu kao patriote, umjesto da se bave razvojem grada kao što su obećali.

“To je providna stvar. Oni se na te nevažne stvari fokusiraju...”, kazao je Radonjić.