Grom udario u slovenački avion, nije bilo povrijeđenih

Portparolka kompanije Petra Kjuder istakla je da putnici nijesu bili u opasnosti jer se kupola nalazi van Faradejevog kaveza (prostora u kojem je čovjek zaštićen od udara groma)

73 pregleda14 komentar(a)
Adria Airways, Foto: Shutterstock.com
01.03.2016. 06:20h

Niko od putnika i članova posade nije povrijeđen, nakon što je grom juče udario u avion slovenačke kompanije “Adria Airways“.

Portparolka podgoričkog Aerodroma Milica Babić saopštila je "Vijestima" da se incident dogodio iznad Lovćena, na letu Ljubljana - Podgorica.

Oštećena je kupola radara aviona, u kojem je bilo 46 putnika i četiri člana piosade.

Jedan od putnika ispričao je "Vijestima" da putnici nijesu osjetili udar groma, ali da ih je bljesak sve uplašio.

Portparolka kompanije "Adria Airways" Petra Kjuder istakla je da putnici nijesu bili u opasnosti jer se kupola nalazi van Faradejevog kaveza (prostora u kojem je čovjek zaštićen od udara groma).

"Imamo informaciju da radar nije više operativan, što može biti u vezi sa oštećenjem radarske antene, koja je ispod kupole radara u nosu aviona", rekla je ona.

Kjuderova je ocijenila da udar groma u avio-saobraćaju ne predstavlja ništa izuzetno i da posada nije imala problema.

"Avion je konstruisan za ovakve prilike i ovakav slučaj ne predstavlja problem za bezbjednost leta".

Avion je, ipak, na podgorički Aerodrom sletio u 15.05, petnaest minuta nakon planiranog termina.

Zbog oštećenja će, prema predviđanjima predstavnika kompanije, van funkcije biti najmanje 24 časa, a radove će obaviti mehaničarska ekipa iz Ljubljane.

"Za ovaj avion treba da dostavimo novu radarsku kupolu... vjerovatno uz zamjenu antene i/ili procesorske jedinice radara... Pored toga treba, da se obavi pregled sistema aviona u skladu sa procedurom za ovakav slučaj", kazala je Kjuderova.

Planirani let aviokompanije “Adria Airways“ za Ljubljanu, koji je trebao biti obavljen pomenutim avionom, kasnio je oko sat i po vremena, a putnici su prevezeni vazduhoplovom koji je u Podgoricu stigao iz Skoplja.

Na podgoričkom Aerodromu "Vijestima" je saopšteno da nije bilo problema sa drugim avioprevoznicima zbog vremenskih prilika.