Zeman ne uzima ozbiljno prijetnje Grčke da će Balkanu blokirati put u EU

"Grčke vlade se redovno smjenjuju nakon svakih izbora a neki izbori su, kako znamo, u Grčkoj vanredni i relativno česti tako da to što izjavljuje sadašnja vlada ne mora da važi za buduću vladu", kazao je Zeman

1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
29.02.2016. 08:54h

Predsjednik Češke Miloš Zeman ne uzima ozbiljno prijetnje Grčke da će zemljama zapadnog Balkana zbog odbijanja da puštaju sve izbjeglice blokirati ulazak u Evropsku uniju i poručio je grčkim zvaničnicima da nijedna članica EU neće umjesto Grčke rješavati njene probleme sa izbjeglicama i prebacivati ih u susjedne zemlje.

"Grčke vlade se redovno smjenjuju nakon svakih izbora a neki izbori su, kako znamo, u Grčkoj vanredni i relativno česti tako da to što izjavljuje sadašnja vlada ne mora da važi za buduću vladu", kazao je Zeman političkom portalu Parlamentnji listi.

Češki predsjednik izjavio je da bi prijetnje o blokadi trebalo uzeti ozbiljno tek ako bi bile dugoročne ali da nijedna članica EU neće pomagati Grčkoj tako što bi prebacivala izbjeglice u susjedne zemlje na balkanskoj trasi.

"Nijedna zemlja EU nema namjeru da rješava grčke probleme umjesto Grčke. To znači, da možemo da damo humanitarnu pomoć, šatore, ćebad i eventualno izvjesnu finansijsku pomoć, ali ne možemo da prebacimo izbjeglice koji su u Grčkoj u susjedne zemlje, već iz prostog razloga što oni ionako ne žele da idu u te susjedne zemlje. Kažite, koliko ljudi je zatražilo azil u Makedoniji? Imam utisak da je to nula ili broj koji je blizu nule", kazao je Zeman.

Češki predsjednik istakao je u intervjuu da samiti EU o izbjegličkoj krizi neće riješiti ništa a očekuje da će Turska tražiti sve više i više novca da prikoči izbjeglički talas i da očekuje da će samit za samitom turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tražiti umjesto dogovorene tri, devet milijardi eura.

Zeman je ponovo optužio izbjeglice iz onih zemalja gdje se ratuje da dolaze samo zato što očekuju visoku socijalnu pomoć u Evropi a dvojici migranata koji su pokušali da se objese u Atini zato što ne mogu preko grčkih granica u Evropu poručio je da je to bilo demonstrativno samoubistvo.

"Kada se zaista objesite, onda obično ne ostanete živi. U svakom slučaju time su samo pokazali da su se nadali boljem životnom standardu nego što je u Pakistanu a njihova očekivanja se u Grčkoj nisu ispunila. Dobili su jelo, piće, smještaj u zagrijavanim šatorima. S druge strane, ako su željeli više, zašto nisu ostali u svojoj zemlji, tim prije što se tamo ne ratuje", kazao je češki predsjednik.