Tramp izazvao nove polemike zbog Kju Kluks Klana i Musolinija

Frans pres je prenio pisanja bloga Boing Boing da je otac Donalda Trampa 1927. godine bio priveden zbog učešća u povorci Kju Kluks Klana. Ovu informaciju je Donald Tramp odbacio

0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
29.02.2016. 11:14h

Donald Tramp je uoči "super utorka", kada će se u najviše saveznih država glasati za republikansku predsjedničku dominaciju, izazvao nove polemike.

Trump je do sada pobjedio u Nju Hempširu, Južnoj Karolini i Nevadi, i vodi i uoči sjutrašnjeg glasanja u većini predstojećih država osim Teksasa.

Tramp juče je izazvao brojne komentare na društvenim mrežama i u medijima pošto se nije ogradio od bivšeg prvog čovjeka rasističke organizacije Kju Kluks Klana (KKK) Dejvida Djuka koji je podržao milijardera u predsjedničkoj trci.

Frans pres je prenio pisanja bloga Boing Boing da je otac Donalda Trampa 1927. godine bio priveden zbog učešća u povorci Kju Kluks Klana. Ovu informaciju je Donald Tramp odbacio.

Donald Tramp je prethodno kritikovan zbog toga što je na Tviteru ponovio citat fašističkog diktatora Benita Musolinija.

Originalni tvit, koji je Tramp preuzeo i objavio, postavljen je na nalogu koji parodira kandidata republikanaca i glasi: "Bolje živjeti jedan dan kao lav nego 100 godina kao ovca".

Tramp je rekao danas da nije znao da je citat potekao od Musolinija, piše "Tajm".

"To je veoma dobar citat", rekao je Tramp gostujući u emisiji "Susret sa štampom" (Meet the press) američke TV mreže "NBC", navodeći da nije želio da ga povezuju sa diktatorom.

Njegova želja je, kako je istakao, bila da ga "povezuju sa interesantnim citatima".

"Nisam znao ko je to rekao, ali kakve veze ima da li je to bio Musolini ili neko drugi? To je veoma dobar citat", kazao je Tramp i napomenuo: "Privukao vam je pažnju, zar ne?".

Musolini je bio na čelu Italije od 1922. do 1943. i bio je glavni saveznik nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Sjutra će se na "super utorak" glasati u najvećem broju država pa taj dan može značajno da odrediti tok trke.