Diktatori koji su voljeli zlato

Autokrate žude za sjajem zlata, što ih dovodi do ludila kada im je omogućen pristup državnom novcu

275 pregleda17 komentar(a)
28.02.2016. 18:44h

Samoljublje, kultovi ličnosti i razmetljivost karakteristike su svih svjetskih diktatora, bilo da govorimo o tome kako je Saparmurat Nijazov nazvao mjesec u godini po sebi ili kako Kim Džong Il insistira da je on izmislio hamburger 2009. Ali više od svega autokrate žude za sjajem zlata, a ovaj njihov poriv dovodi do pravih ludila kada im je omogućen pristup državnom novcu.

Tako je ove sedmice predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao lidere opozicije da provjere da li ima zlatne WC šolje u njegovoj novoj sultanskoj palati od 1150 prostorija, za koju kritičari tvrde da je izgrađena ilegalno, a na nju je potrošeno preko pola milijarde eura. Tim povodom “Independent” je sastavio listu od šest diktatora koji najviše vole ili su voljeli zlato.

Muamer Gadafi

Kralj sjaja je gajio posebnu ljubav prema zlatnom oružju.

Njegov čuveni zlatni pištolj uzeli su pobunjenici nakon što su pogubili nekadašnjeg lidera Libije 2011.

U Gadafijevoj kući su pored toga pronađeni zlatni kalašnjikov, zlatnu muvaricu i zlatni kauč u obliku sirene.

Sadam Husein

Kada su upali u palatu iračkog diktatora nakon američke invazije 2003, vojnici su u rezidenciji Sadama Huseina pronašli zlatne četke za WC šolje i naravno zlatne toalete.

Tu su bile i zlatne poluge skrivene u rezervoaru za benzin, vrijedne više miliona eura. Bizarno, lusteri su bili plastični.

Viktor Janukovič

Svrgnuti predsjednik Ukrajine posjedovao je pozlaćene palice za golf i zlatne držače za papir koji su bili napravljeni u obliku vekni hljeba i postali simbol njegovog režima.

Gurbanguli Berdimuhamedov

Dva po cijeni jednog: lider Turkmenistana od 2006. nije želio da bude manje grandiozan od njegovog prethodnika Saparmurata Nijazova, koji je imao sopstvenu statuu vrijednu 10 miliona eura podignutu u glavnom gradu Aškabatu. Statua se svakog dana rotirala za 360 stepeni kako bi bila okrenuta ka suncu.

Ne, ne izmišljamo ovo. Prošlog mjeseca Berdimuhamedov je javnosti otkrio 24-karatnu statuu samog sebe na jednako skupom i svjetlucavom konju, koji stoji na vrhu litice napravljene od bijelog mermera.

Robert Mugabe

Naizgled besmrtni predsjednik Zimbabvea voli da sebi za rođendan pokloni nešto posebno. Za svoj 89. rođendan 2013. godine iskovao je šest zlatnih novčića od kojih je svaki pojedinačno vrijedan pola miliona eura. A za svoj 90. rođendan napravio je sebi kraljevski tron od dijamanata i tone zlata. Tron je takođe prekriven krokodilskom kožom, krznom leoparda i lava i ima po jednu slonovsku kljovu sa obje strane.

Vladimir Putin

Prema tvrdnjama opozicije u Rusiji, samo jedan od toaleta u jednom od aviona iz predsjednikove privatne flote koštao je 75 hiljada dolara, jer je mora biti napravljen od zlata. Za tu sumu novca vjerovatno je izrađen od zlata. Asošijeted pres je procijenio da Putinov životni stil, u koji su uključeni korišćenje i održavanje četiri jahte i 43 aviona, košta više od milijardu i po funti godišnje.

Galerija

Zlatni konjanik, Gurbanguli Berdimuhamedov (Novine) FOTO: