Netanjahu: Suverenitet Izraela sprečava ID da zapali sveta mjesta u Jerusalimu

"Moj prijatelj Dejvid Kameron koji je nesumnjivo prijatelj Izraela, vjerovatno je zaboravio neke osnovne činjenice o Jerusalimu", rekao je Netanjahu

1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
26.02.2016. 12:33h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da samo suverenitet Izraela sprečava Islamsku državu i Hamas da zapale sveta mjesta u tom gradu i tako odgovorio je na kritike svog britanskog kolege Dejvida Kamerona zbog izgradnje stanova za Jevreje u istočnom Jerusalimu.

"Moj prijatelj Dejvid Kameron koji je nesumnjivo prijatelj Izraela, vjerovatno je zaboravio neke osnovne činjenice o Jerusalimu", rekao je Netanjahu.

On je objasnio da samo izraelski suverenitet u Jerusalimu garantuje arapskim stanovnicima puteve, klinike, radna mjesta i ostalo što je potrebno za normalan život u kome Arapi širom Bliskog istoka ne uživaju, prenose danas izraelski mediji.

"Samo izraelski suverenitet u Jerusalimu garantuje vladavinu prava za svakoga, nešto što ne postoji u Iraku, Jemenu, Siriji, Libiji ili drugim djelovima Bliskog istoka, uključujući Palestinsku upravu i takođe Gazu", rekao je izraelski premijer.

Kameron je izgradnju u istočnom Jerusalimu označio "zaista šokantnom" odgovarajući na pitanje jednog poslanika laburista u britanskom parlamentu. On je takođe osudio ono što je nazvao "efektivnim opkoljavanjem" istočnog Jerusalima jevrejskim naseljima.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim svojim vječnim glavnim gradom, dok Palestinci u njegovom istočnom dijelu planiraju da proglase prijestonicu svoje buduće države.