„Barselona, jedna priča” pred publikom

Rende je 2014. objavio novo izdanje knjige “Priče o Silviji”

103 pregleda0 komentar(a)
Slobodan Šabeljić
25.02.2016. 17:43h

Knjiga priča “ Barselona , jedna priča” nikšićkog pisca Slobodana Šabeljića nedavno je publikovana u okviru edicije “Mediteran” NVO Fenomeni.

U uvodu za novu zbirku “ Barselona jedna priča”, koji je Šabeljić naslovio kao Riječ pisca ili priređivača ili ipak, pisca, on zapisuje da nikada nije želio da postane pisac.

“Ali, igra slučaja, kao u nekom romanu ili filmu, dovela je do toga da je pred vama knjiga koju sam ja, dobro ili loše, na vama je da procijenite, napisao, neko bi rekao priredio, neko čak - prepisao, ali zar u ovom i ovakvom svijetu nije već sve napisano i otkriveno i nama ne preostaje ništa drugo nego da nanovo stvaramo, da nanosimo nove boje i nove slojeve po starim, izblijedjelim tragovima, pokušavajući nešto da otkrijemo, a dobro znamo da ničega novog nema pod suncem nebeskim i pod noćnim mjesecom”, zapisao je Šabeljić.

Šabeljić se do sada čitalačkoj publici predstavio sa knjigom priča “Heroji”, koju je objavio 2009. godine, knjigom “Priče o Silviji”, objavljene 2010. (bila je predložena za regionalnu nagradu Meša Selimović), knjigu priča “52 kratke priče o evropskom fudbalu”, 2012, romanom “Ovo nije roman”, 2013. Izdavačka kuća Rende iz Beograda 2014. je objavila novo izdanje knjige “Priče o Silviji”.

Knjiga je podržana na konkursu Ministartva kulture Crne Gore.

Grafičko oblikovanje i ilustracije su djelo Srđe Dragovića, grafičkog dizajnera i ilustratora iz Kolašina.

Slobodan Šabeljić rođen je 1971. godine u Nikšiću, a Filološki fakultet završio je u Beogradu.