Đeka: Forca se više ne pita u Ulcinju, ja biram tim

Đeka je kazao „Vijestima“ da mu ne pada na pamet da udovolji zahtjevima čelnika Force i podnese ostavku

65 pregleda2 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Arhiva Vijesti
24.02.2016. 15:04h

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da više neće tolerisati opstrukcije bivšeg koalicionog partnera Force i da će sam birati tim koji će voditi grad do prekompozicije vlasti u lokalnom paralmentu ili do novih vanrednih izbora. On je na današnjoj konferenciji za novinare pojasnio da za to ima zakonska ovlašćenja i da ih koristi.

„Do sada sam imao razumijevanja i bio popustljiv, sve u nadi da će Forca prestati sa opstrukcijama i blokadama. Više neću, jer je Ulcinj zbog toga izgubio dosta vremena. Svoj tim ja biram i za to snosim odgovornost. Ne treba mi uloga engleske kraljice da samo paradiram,“ kazao je Đeka.

On je juče smijenio sekretara za finansije i budžet Valjdeta Adžemovića, šefa službe zajedničkih poslova Nazmira Sulu i direktora Centra za informacioni sistem Teutu Mehmedović, kadrove Force. Na mjesto sekretara za finasije i budžet Đeka je postavio svog bliskog saradnika Agrona Ibrahimija a uskoro, kako saznajemo, UO Komunalnog razriješiće dužnosti direktora koji takođe dolazi iz redova Force.

Đeka je podsjetio da je za 730 dana, od kada pokriva funkciju prvog čovjeka grada, primio preko 2.000 građana.

„Moja vrata bila su otvorena i za svakog investitora, kojima smo u okviru zakonskih ovlašćenja ponudili pomoć u realizaciji projekata važnih za grad. Ali, nijesmo zadovoljni onim što smo ostvarili jer smo obećali više. Opstrukcijama i blokadama na svim nivoima vlasti, Forca se pobrinula da dođemo u situaciju gdje objektivno nije bilo moguće realizovati obećano,“ kazao je Đeka. On se zapitao da li i gdje postoji slučaj da se koalicioni partner protivi usvajanju rebalnasa budžeta, što je bio preduslov za dobijanje veoma povoljnog kredita za koji je garantovala Vlada. Time je, kako je naveo, zaustavljen početak realizacije nekoliko strateški važnih projekata za grad.

„Da li je i gdje u parlamentarnoj demokratiji poznat slučaj da šef lokalnog parlamenta u fioci drži budžet Opštine na koji je saglasnost dalo Ministarstvo finansija? Taj isti čovjek ne saziva Skupštinu mjesecima iako na usvajanje čeka preko 80 predloga odluka izvršne vlasti u kojoj i njegova partija participira. I to mu je malo pa poziva odbornike da ne dolaze na sjednice,“ kazao je Đeka, aludirajući na visokog funkcionera Force Fuada Hadžibetija.

Đeka je kazao „Vijestima“ da mu ne pada na pamet da udovolji zahtjevima čelnika Force i podnese ostavku.

„Kroz razgovore za odgovornim političkim subjektima pokušaćemo da nađemo izlaz iz ove situacije. Mi smo spremni za svaki scenario, i za prekompoziciju vlasti i za vanredne izbore kad god budu zakazani“, kazao je Đeka.