Drobnič: Uključiti preduzeća u aktivnosti zasnovane na klasterima

Kavarić je kazao da se samo udruživanjem malih i srednjih preduzeća mogu prevazići neka ograničenja sa kojima se suočavaju kao što su nedovoljni individualni proizvodni kapaciteti, slaba marketing politika i nedovoljni kapaciteti apsorpcije finansijskih sredstava

66 pregleda1 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Vlada Crne Gore
24.02.2016. 14:54h

Državne institucije, na centralnom i lokalnom nivou, trebalo bi da zajedno sa poslovnim udruženjima razviju efikasne instrumente za uključivanje malih i srednjih preduzeća u aktivnosti zasnovane na klasterima, saoopštio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

On je na zatvaranju projekta pod nazivom Jačanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori, kroz razvoj klastera, ocijenio da je to bio odličan primjer koji jasno pokazuje kako sredstva EU donose opipljive koristi lokalnim malim i srednjim preduzećima u poboljšanju njihovog dugoročnog potencijala za održivost.

"Projekat je uspješno pružio podršku direktno pomažući lokalnim malim i srednjim preduzećima da poboljšaju proizvodnju i promociju proizvoda", kazao je Drobnič.

Projekat je pokrenut 2014. godine i imao je za cilj da doprinese jačanju konkurentnosti i tržišnog pristupa selektovanih klastera i mreža u Crnoj Gori.

Taj IPA projekat je finansirala Evropska unija (EU) sa 525 hiljada EUR, a kofinansirala i implementirala Organizacijom Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Drobnič je rekao da se projektom jača ekonomija na više nivoa, uključujući prmociju poljoprivrednih proizvoda i turističkih potencijala, brendiranjem kroz projekat pod nazivom Ukusna Crna Gora i povećanjem dugoročnog izvoznog potencijala.

"Stvaranje povoljnog ekonomskog ambijenta i pojačavanje konkurentnosti domaće privrede na međunarodnom nivou, pomoći će snaženju ekonomske aktivnosti kratkoročno, ali i doprinijeti povećanom rastu i poboljšanju mogućnosti za zapošljavanje na duži rok", rekao je Drobnič.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, kazao je da se samo udruživanjem malih i srednjih preduzeća mogu prevazići neka ograničenja sa kojima se suočavaju kao što su nedovoljni individualni proizvodni kapaciteti, slaba marketing politika i nedovoljni kapaciteti apsorpcije finansijskih sredstava.

Kavarić je rekao da treba imati u vidu da je razvoj klastera dugoročan proces.

"Trenutno se nalazimo u fazi koja iziskuje dalji rad sa proizvođačima na terenu u dijelu izgradnje povjerenja i razvoja započetih investicija", naveo je Kavarić.

On je saopštio da je realizacija projekta bila uspješna, čime se doprinijelo realizaciji strateških ciljeva politike razvoja klastera.

Stalni koordinator Sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, saopštila je da crnogorsku ekonomiju uglavnom čine preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koji zajedno čine preko 97 odsto svih registrovanih kompanija.

"Većina njih se bori da opstane na domaćem tržištu i potpuno su neprimijećeni na međunarodnim tržištima", kazala je Mekluni.

Ona je saopštila da je projekat imao za cilj da riješi neke od problema mikro i malih preduzeća, kao što su ograničeni ljudski i finansijski kapaciteti, poteškoće u zadovoljavanju strogih pravila i procedura poslovnog okruženja, kao i nedovoljan pristup sredstvima za finansiranje.

"Samo jedinstven i zajednički pristup zajedničkim interesima omogućava preduzećima da se nose sa konkurencijom i da se bolje pozicioniraju na domaće i međunarodnom tržištu", navela je Mekluni.

Projekat je, kako je dodala, uspio da uspostavi bolji dijalog između nacionalnih i lokalnih vlasti nadležnih za politiku konkurentnosti i preduzeća.

Mekluni je navela da je u okviru projekta formirano šest klastera, koji su podnijeli pet predloga projekata u cilju finansiranja.

"Period od dvije godine je relativno kratak za dostizanje punog potencijala ovog pristupa klasterima. Od suštinskog je značaja dalji rad na ostvarivanju ove vizije", zaključila je Mekluni.