Mediteranski ples svjetlosti

Manifestacija “Kulturni kalendar Sutomora 2018” okončana je izložbom slika profesora mr Miluna Lutovca “Mediterranean Sundance”

393 pregleda0 komentar(a)
Milun Lutovac, Foto: Radomir Petrić

Manifestacija “Kulturni kalendar Sutomora 2018” u organizaciji NVO “Novo i ljepše Sutomore” okončana je izložbom slika profesora mr Miluna Lutovca “Mediterranean Sundance” u hotelu “Korali”.

Lutovac, književni i likovni kritičar, publicista, predavač je na Fakultetu umjetnosti UDG i doktorand na katedri Teorija savremene umjetnosti, a na svom četvrtom samostalnom predstavljanju likovnoj publici, izložio je djela srednjeg i velikog formata iz ciklusa insipirisanog mediteranskim plesom svjetlosti.

“Prostor Mediterana pored onog mjerljivog i vidljivog golim okom, postoji i u onom višeslojno-simboličkom, asocijativnom. Linija te imaginativne geografije koja, kao skelet podsvesnog, iznutra, probija kožu diskursa dvostrukog ogledanja orijenta u evropskim predstavama i evropskog prikazivanja u orijentalnim ponudama - ocrtava rizomatičan odnos sinhronijski prisutnih i dijahronijski odsutnih mikro i makro kultura. Kao da centar više ne postoji, nego se centar postaje po vremenskim i prostornim koordinatama pojavnosti ideja”, rekao je Lutovac “Vijestima”.

On je dodao da okružen mediteranskim svijetom umjetnik živi i stvara “u vremenu koje nazivamo prelaznim razdobljem”.

“No, dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega, već i u njemu samom. Priđemo li bliže jednoj od mojih slika, doživljaj će zatražiti predah da se snađe u mreži izukrštanih linija, ali, utisci se brzo sređuju i zaustavljaju kada prostor dosegne oblik i uprete se, kao riba, u mrežu slike. Mediteran su i bure i erupcije, zato su moje slike pune poteza i ekspresije. Čini mi se da sam sada, prvi put, pronašao svoju temu, odnosno da sam ovim ciklusom počeo da se bavim nečim što bi moglo da se protumači kao osvojeni likovni rukopis", dodao je Lutovac

Postavku je otvorio glumac Slobodan Marunović kazivanjem Njegoševe “Noći skuplje vijeka”, a u programu je nastupio i prof. dr Rade Amanović na gitari.

Pred brojnim posjetiocima, emitovann je i insert iz filma “Kraljica zabave” iz 1993, autora Danila Nikolića, dobitnika NIN-ove nagrade, u kojem je jedan od aktera bio Lutovac za vrijeme studija u Beogradu.

“Mediteran nije odgovoran za nebo koje ga obasjava. Iznad kopna i vode Mediterana prostire se vazdušni Mediteran koji je kao čipka sazdan od dijaloga Atlantskog okeana i Sahare. Na tom otvorenom, bojnom polju, naizmjenično se nadmeću dva velika majstora: tajanstvena Sahara, koja donosi svjetlost i beskrajno plavetnilo i ćudljivi Atlantik koji, kada se ne razmeće oblacima i kišom, naširoko razastire izmaglicu i onaj dobro poznati, zagonetni vodeni prah”, zapisano je u katalogu izložbe.

U programu koji je vodila Tijana Vukčević, predsjednica NVO “Novo i ljepše Sutomore” Slobodanka Hrvatin uručila je Lutovcu plaketu za podršku Kulturnom kalendaru od samog početka ove manifestacije.