O konfuziji našeg vremena

Naslov knjige sadrži prve tri riječi koje otvaraju poglavlje “Pakao” u “Božanstvenoj komediji” Dantea Aligijerija

72 pregleda0 komentar(a)
Umberto Eko, Foto: Reuters
23.02.2016. 13:58h

Posljednja knjiga velikog italijanskog književnika Umberta Eka, preminulog u petak u Milanu u 85. godini, biće izdata u petak, saopštila je jučes njegova izdavačka kuća Nave di Tezeo.

“Papa Satan Aleppe” knjiga je eseja o društvu objavljenih u italijanskom nedeljniku “Espreso” s kojim je Eko, književnik, filozof, lingvista i esejsita, blisko sarađivao.

Naslov knjige sadrži prve tri riječi koje otvaraju poglavlje “Pakao” u “Božanstvenoj komediji” Dantea Aligijerija.

Eko je svojevremeno rekao da naslov “lijepo predstavlja konfuziju našeg vremena”.

Umberto Eko je rođen 5. januara 1932. godine u Aleksandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Radio je kao profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji.

Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg vijeka, ali se njegov literarni opus protezao od knjiga za decu, književnih kritika, eseja o srednjovjekovnoj estetici, antropologiji, do eseja i romana.

Svoje sveobuhvatno znanje o Srednjem vijeku Eko je iskoristio u romanu “Ime ruže”, objavljenom 1980, koji je kasnije ekranizovan, i koji je njegovo ime proslavio u široj javnosti.

Autor je i djela “Fukoovo klatno” (1988), “Ostrvo dana pređašnjeg“ (1994), “Tajanstveni plamen kraljice Loane” (2004) i “Nulti broj” (2015). Njegovo najpoznatije djelo o Srednjem vijeku jeste “Umjetnost i lijepo u estetici Srednjeg vijeka”.

Umberto Eko bio je počasni doktor više od trideset univerziteta širom svijeta i nosilac brojnih odlikovanja.