Rokšped sedam godina ne uplaćuje penzijsko

“Zaposlen sam tamo i dalje, ali su me i odjavili iz PIO prvog juna 2014. Zaposlen sam 4. 11. 2007. kao komercijalista za prodaju duvanskih proizvoda i robe široke potrošnje na neodređeno vrijeme. Bio sam komercijalista i vozač i pokrivao teren od Petrovca do Ostrosa”

214 pregleda18 komentar(a)
Đon Beriša, Foto: Luka Zeković
23.02.2016. 06:56h

Radnik „Rokšpeda” Đon Beriša tvrdi da, iako je od 4. 11. 2007. godine zaposlen na neodređeno u toj kompaniji, u Fondu penzijsko invalidskog osiguranja za sedam godina nije mu uplaćen ni staž, ni doprinosi.

On je zbog toga tužio firmu tražeći da mu uplate i povežu staž, plate noćni rad, kao i da mu isplate razliku u plati, jer mu je kako tvrdi bez razloga smanjena na minimalnih 193 eura.

“Zaposlen sam tamo i dalje, ali su me i odjavili iz PIO prvog juna 2014. Zaposlen sam 4. 11. 2007. kao komercijalista za prodaju duvanskih proizvoda i robe široke potrošnje na neodređeno vrijeme. Bio sam komercijalista i vozač i pokrivao teren od Petrovca do Ostrosa”, kazao je Beriša.

On je “Vijestima” dostavio obrazac M4 iz PIO gdje piše da mu godinama nije uplaćivano osiguranje.

Iz “Rokšpeda” nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o optužbama Beriše poslata tokom prethodne sedmice.

Beriša je rekao da je u ugovoru pisalo da je obavezan da radi 40 časova nedjeljno, a radio je šest dana neograničeno, odnosno dok se ne završi posao.

“Svaki dan prosječno radio sam po deset sati dnevno, a prekovremeni rad nikad nije bio plaćen.

Za vrijeme vjerskih i državnih praznika nijesam imao slobodno, samo jedan dan, odnosno pola jer sam uveče bio dužan da dolazim na utovar za sljedeći dan ili da čistim magacin i slažem robu”, istakao je Beriša.

Poslije dvije godine nekoliko puta tražio je godišnji odmor i uvijek su ga odbijali sa obrazloženjem da nema ko da ga mijenja.

“Kada sam zatražio to pismeno, umjesto odmora sam dobio promjenu radnog mjesta, premjestili su me za stražara. Od prvog februara 2011. stražario sam u Tuzima u Distributivnom centru”, kaže Beriša.

Tvrdi da je opet napisao zahtjev za odmor, pa je iz Tuzi premješten da radi kao portir u upravnoj zgradi na Starom aerodromu.

“Tamo sam radio od prvog aprila 2013. i po naređenju vlasnika sam premješten za obezbjeđenje kod kuće Stanaja na Starom aerodromu. Osam mjeseci sam radio bez elementarnih uslova, nisam imao kućicu da se sklonim, 12 sati provodio sam napolju u mom autu. U decembrusu mi obezbijedili kućicu”, kazao je Beriša.

On je rekao da kada je tražio da ga neko mijenja, prebacili su ga da radi u Tuzima kao stražar.

“Imao sam platu 350 eura, a 2013. u firmi su smanjena za deset odsto primanja, pa je plata bila 315 eura. Poslije tri mjeseca u Tuzima poslali su me da potpišem sporazum o prestanku radnog odnosa sa 'Rokšpedom' i da pređem na određeno vrijeme u agenciju 'Work finder'. Odbio sam to i smanjili su mi platu na 193 eura. Za četiri godine kao stražar nisu mi dali slobodan dan ni za vjerske ni za državne praznike, ni platili”, kazao je Beriša.

On je zatražio od Inspekcije rada da zbog kršenja prava radnika interveniše, kao i od Poreske uprave.