Mediji: Izraelske snage pucale na napadača dok je ležao na zemlji

Napadač, 20-godišnji Muhamed Abu Kalaf iz kvarta Kafr Alab u istočnom Jerusalimu, došao je na kapiju Damask u jerusalimskom starom gradu, gdje su ga pregledali granični policajci, koji su tamo stacionirani, piše izraelski list Haarec

2 komentar(a)
IZraelska vojska, Foto: Shutterstock
21.02.2016. 13:40h

Na palestinskog napadača, koji je u petak lakše ranio dva izraelska granična policajca u Jerusalimu, pripadnici bezbjednosnih snaga su više puta pucali, iako je već pao na zemlju, sudeći po video snimku koji je danas objavila Al Džazira.

Napadač, 20-godišnji Muhamed Abu Kalaf iz kvarta Kafr Alab u istočnom Jerusalimu, došao je na kapiju Damask u jerusalimskom starom gradu, gdje su ga pregledali granični policajci, koji su tamo stacionirani, piše izraelski list Haarec.

On je potom, kako se vjeruje, nabavio nož u starom gradu i vratio se na kapiju da napadne bezbjednosne snage. Palestinac je jednog policajca ranio nožem u glavu, a drugog u ruku.

Potom su policajci pucali i napadač je pao na zemlju. Televizijska ekipa Al Džazire je bila na mjestu napada i snimila incident i ubistvo napadača. Na snimku se vidi kako policajci ispaljuju više metaka u napadača i pucanje se nastavlja, iako on već leži na zemlji.

Zamjenik komandanta granične policije Jakov Šabtaj je pohvalio policajce.

"Djelovali ste hrabro i ja vam čestitam. Ponosan sam na vašu profesionalnost. Brz i precizan odgovor je okončao teroristički napad za nekoliko sekundi", rekao je komandant.

Incident se dogodio nekoliko dana nakon što je komandant izraelske armije Gadi Ajzenkot pozvao na uzdržanost u odgovoru na napade i pokušaje napada uglavnom mladih palestinskih napadača.

On je istakao da se izraelska vojska ne rukovodi paroloma poput one: "Ako neko dođe da te ubije, ti ga ubij prvi".

U petak su izraelske bezbjednosne snage ubile tri palestinska napadača u odvojenim incidentima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, saopštile su vojska i policija dok se talas pojačanog nasilja nastavlja peti mjesec zaredom.

Na Zapadnoj obali je jedan Palestinac naletio automobilom na grupu izraelskih vojnika, koji su ga potom ubili, saopštila je vojska.

Trećeg Palestinca ubili su vojnici u sukobu na Zapadnoj obali, navelo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelski vojni portparol je saopštio da je napadač bio naoružan automatskim oružjem i da je pucao na vojnike za vrijeme nereda.

Danas je jedan palestinski mladić uhapšen nakon pokušaja da ubode nožem policajca u jerusalimskom starom gradu.

U posljednjem talasu nasilja između dva naroda u palestinskim napadima ubijeno je 28 ljudi, uključući 25 Izraelaca, jednog Eritrejca, jednog građanina SAD i jednog Palestinca.

Izraelske snage ubile su najmanje 167 Palestinaca, od kojih su, kako tvrdi Izrael, 110 bili napadači. Drugi su poginuli tokom protesta protiv Izraela.

Krvoproliće je podstaklo strah da će nasilje ponovo eskalirati deceniju nakon što je ugušen drugi palestinski ustanak, Intifada, protiv izraelske okupacije.

Na brifingu u Savjetu bezbjednosti UN ove nedjelje izaslanik svjetskog tijela, zadužen za izraelsko-palestinski mirovni proces, Nikolaj Mladenov izrazio je zabrinutost da krvoproliće ulazi možda u "novu problematičnu fazu".

Mladenov je pozvao i izraelske i palestinske lidere da odbace huškanje na nasilje i pruže svom narodu političko rješenje.