Erdogan i Obama sat i po o situaciji u Siriji

"Prije nekoliko mjeseci, tokom sastanka s Obamom, rekao sam mu da SAD obezbjeđuju oružje. Tri avionske isporuke su stigle, od kojih je polovina završila u rukama Islamske države, a druga polovina u rukama PYD", istakao je Erdogan

2 komentar(a)
Barak Obama, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
20.02.2016. 08:57h

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da Turska obustavi granatiranje djelova sirijske teritorije.

"Predsjednik Obama je izrazio zabrinutost zbog nedavnog napredovanja snaga sirijskog režima na sjeverozapadu Sirije i istovremeno zatražio da se prestane sa svim potezima koji vode eskalaciji tenzija sa Turskom i snagama umjerene opozicije. Takođe, podsjetio je na zajedničke napore da se pobijedi Islamska država", navodi se u saopštenju Bijele kuće poslije telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Obama je naglasio da snage kurdskog YPG ne treba da zloupotrebljavaju okolnosti u toj oblasti kako bi zauzele novi dio teritorije i apelovao na Tursku da pokaže recipročnu uzdržanost i prekine sa artiljerijskim napadima u toj dijelu Sirije, prenosi Tass.

Dvojica predsjednika razgovarala su gotovo sat i po, prenosi Rojters.

Kako je saopštila Ankara, Obama je turskom kolegi rekao da Turska ima pravo na samoodbranu.

Rojters podsjeća da je Erdogan juče rekao da Turska ne sumnja da snage sirijskih Kurda stoje iza bombaškog napada u Ankari, u kojem je poginulo 28 osoba.

"Ne sumnjamo da su počinioci Narodna zaštitna jedinica (YPG) ili Partija demokratskog jedinstva (PYD)", rekao je Erdogan u Istanbulu.

On je dodao ga je rastužilo što je Zapad odbio da PYD nazove terorističkom grupom i najavio da će upozoriti Obamu u telefonskom razgovoru zbog "oružja koje SAD daju tim organizacijama".

"Prije nekoliko mjeseci, tokom sastanka s njim (Obamom), rekao sam mu da SAD obezbjeđuju oružje. Tri avionske isporuke su stigle, od kojih je polovina završila u rukama Islamske države, a druga polovina u rukama PYD", istakao je Erdogan, prenio je Rojters.