Sjeverna Koreja planira napad na Južnu Koreju?

Sjeverna Koreja ima istoriju napada na Južnu Koreju, kao što je granatiranje ostrva 2010. godine kada je poginulo četvoro južnokorejskih zvaničnika ili bombardovanje južnokorejskog putničkog aviona 1987. godine, kada je stradalo svih 115 putnika

8 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
18.02.2016. 08:36h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un naredio je da se sprovedu pripreme za napad na Južnu Koreju, objavila je danas južnokorejska obavještajna agencija.

U zatvorenom brifingu za članove partije "Senuri", južnokorejska Nacionalna obavještajna služba saopštila je da je obavještajna agencija Kim Džong Una počela da radi na primjeni njegovog naređenja da se aktiviraju raspoloživi kapaciteti za izvođenje sajber i drugih napada na Južnu Koreju, naveo je neimenovani zvaničnik u toj stranci.

Tokom brifinga, obavještajna služba navela je da bi meta napada mogle da budu aktivisti koji se protive djelovanju Pjongjanga, kao i vladini zvaničnici, dodao je zvaničnik.

On je istakao i da su mogući napadi na metro, tržne centre i druga javna mjesta.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja mogla bi i da otruje aktiviste i dezertere ili ih "namami" u Kinu, gdje bi mogli da budu kidnapovani.

Zvaničnik je odbio da kaže da li se tokom brifinga razgovaralo o načinu na koji su informacije prikupljene.

Sjeverna Koreja ima istoriju napada na Južnu Koreju, kao što je granatiranje ostrva 2010. godine kada je poginulo četvoro južnokorejskih zvaničnika ili bombardovanje južnokorejskog putničkog aviona 1987. godine, kada je stradalo svih 115 putnika.

Međutim, navodi AP, nemoguće je nezavisno potvrditi da postoje pripreme za napad.