Sjećaju se da je Bajčetić probio blokadu, ne i batinanja

Za dešavanja od 17. oktobra, odgovaraju i tri novinara i dva poslanika

22 komentar(a)
Nikola Bajčetić, Foto: Screenshot (YouTube)
18.02.2016. 08:13h

Na video-snimku sa protesta Demokratskog fronta od 17. oktobra, vidi se da vozilo smanjenom brzinom prolazi kroz kordon policije, potom se zaustavlja, nakon čega ga opkoljavaju policajci, vičući “vadi ga, vadi ga”.

Vidi se i da jedan policajac zamahuje pendrekom prema vozilu, nakon čega automobil nastavlja dalje.

Taj snimak odgledan je u nastavku suđenja odborniku DF-a Nikoli Bajčetiću, koji se u podgoričkom Osnovnom sudu tereti za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Policajci koji su svjedočili juče su, kao i njihove kolege ranije, naveli da nijesu vidjeli da su službenici te insitucije primjenjivali silu nad bilo kim. Oni tvrde da je Bajčetić kolima probio dva kordona, ali da poslije nijesu vidjeli šta se dešavalo.

“Išao je u našem pravcu gazeći šatore, zaustavilo se vozilo kada je prošlo pored nas, ja sam krenuo put auta, nisam uspio da otvorim vrata, oglušio se na moju komandu da se zaustavi i nastavio kretanje prema bini. Vidio sam da je još jedan kordon morao da mu se skloni da bi prošao”, rekao je Enes Ećo.

Sutkinja Željka Jovović prihvatila je predlog Bajčetićevih branilaca da se od Uprave policije zatraži duži snimak događaja, na kojem se vidi intervencija policije prilikom privođenja Bajčetića.

Tužiteljka Jelena Protić protivila se tom predlogu.

Bajčetić je u odbrani tvrdio da je 17. oktobra u policijski kordon uletio automobilom, kako bi spasio kolege koje su tukli organi reda.

Sa druge strane, sedam policajaca je tokom svjedočenja tvrdilo da nijesu opazili da neko od njihovih kolega tuče bilo koga i da su se osjećali ugroženo kada je Bajčetić kolima probio barikade.

Optužen je da je vozilom “reno” probio policijsku patrolu i kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je, navodi se, ugrozio živote učesnika protesta i policajaca 17. oktobra.