Vuk Vulević počinje spor sa državom

Još nije precizirao koliko novca traži za duševne bolove usljed neosnovanog lišavanja slobode, ali je predmet dodijeljen sutkinji Vesni Banjević

413 pregleda5 komentar(a)
Vuk Vulević, Foto: Savo Prelević
15.02.2016. 06:44h

U podgoričkom Osnovnom sudu za danas je zakazan početak suđenja po tužbi Beranca Vuka Vulevića protiv države Crne Gore.

Beranac tužbom traži odštetu zbog neosnovanog četvorogodišnjeg boravka u pritvoru.

Vulević je bio optužen za ubistvo u pokušaju u Švajcarskoj prije 17 godina, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Još nije precizirao koliko novca traži za duševne bolove usljed neosnovanog lišavanja slobode, ali je predmet dodijeljen sutkinji Vesni Banjević.

Vuleviću i Zlatku Ajkoviću na teret se stavljalo da su, kao saizvršioci, 16. aprila 1999. godine u ciriškom kafe-baru Insajder pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunjića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića.

Prema optužnici, ka njima su ispalili više hitaca. Kadrić je pogođen i preminuo je, a ostali su povrijeđeni.

Vulević je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi, dok je Ajković osuđen na 12 godina zatvora.

"Nisu potvrđeni navodi optužnice da je Vulević, zajedno sa Ajkovićem, pucajući iz pištolja, ubio Kadrića i ranio više osoba u kafe-baru Insajder. Na osnovu izjave svjedoka Dunjić Senada, Vulević je bio u lokalu i to je potvrđeno. Svjedok Suad Porča rekao je da su zatekli goste u lokalu, gdje je zatim nastala tuča i pucnjava, ali da nije vidio ko puca. Sud je postupao u sumnji blaže po okrivljenog, pa je u nedostatku dokaza oslobodio Vulevića od optužbe", piše u obrazloženju presude Višeg suda.

Tu odluku kasnije je potvrdio i Apelacioni sud, s tim da je Ajkoviću smanjio kaznu sa 14 na 12 godina zatvora.

Mediji su pisali da tužilaštvo u Cirihu nije prihvatilo oslobađajuću odluku podgoričkog Višeg suda i da su pokrenuli novu istragu.