Neredi na protestu Žutih prsluka u Parizu: Gađali policajce, pa bačen suzavac

Na Fejsbuku je najavljeno da će na protestima biti pročitano otvoreno pismo koje je prije dva dana upućeno francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu

409 pregleda0 komentar(a)
Danas u Parizu, Foto: Reuters
05.01.2019. 17:05h

Pripadnici policije i pokreta "žuti prsluci" sukobili su se danas poslije podne na ulicama Pariza, javila je agencija Frans pres.

Protest je počeo mirno, ali su nedaleko od obale Sene i gradske skupštine demonstranti gađali policajce koji su zatim bacili suzavac na okupljene.

Nakon sukoba sa demonstrantima, policija je mobilisala i jedinice za suzbijanje demonstracija.

Građanski pokret "Žuti prsluci" pozvao je na nove proteste širom Francuske, ispred zgrada gradskih skupština u Parizu, Lionu, Bordou, Tuluzu, Nici, Bezansonu i Klermon-Feranu.

Na Fejsbuku je najavljeno da će na protestima biti pročitano otvoreno pismo koje je prije dva dana upućeno francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

U pismu je najavljen nastavak protesta sve dok značajno ne budu smanjeni porezi za građane i smanjene plate visokim državnim funkcionerima.

Pokret koji je spontano nastao na društvenim mrežama protestuje od 17. novembra zbog državne politike.

Današnje okupljanje je prvo poslije novogodišnje pauze i "Žuti prsluci" se nadaju da će se veliki broj Francuza odazvati.

Galerija