Papa u Meksiku: Sastanak s predsjednikom, pa govor o drogi, nasiliju, korpciji...

Papa će na kraju svoje posjete Meksiku obići zatvor u Sjudad Suaresu, a poslije će simbolično održati misu na granici sa SAD

0 komentar(a)
Papa Franjo, Enrike Penja Nijeto, Foto: Reuters
13.02.2016. 16:57h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je na zvanični prijem u predsjedničku palatu u Meksiko Sitiju, nakon što je papamobilom kroz taj grad prešao rutu dugu 14 kilometara i pozdravio hiljade okupljenih ljudi.

Papa Franjo danas je zvanično počeo petodnevnu posjetu Meksiku, gdje su ga sinoć dočekale hiljade vjernika i orkestar marijačija, javile su agencije.

Franja su ispred palate dočekali predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto i njegova supruga, a vojni orkestar je odsvirao meksičku himnu i himnu Vatikana.

Kako je najavljeno, najprije je planiran privatni sastanak s predsjednikom Meksika, a potom njegovo obraćanje političkim liderima, kada se očekuje da govori o problemima u toj zemlji, kao što su droga, nasilje i korupcija.

Desetine hiljada Meksikanaca okupilo se ranije danas ispred rezidencije u kojoj boravi papa, koji petodnevnu posjetu Meksiku počinje susretom s predsednikom Nijetom, sastankom s biskupima te zemlje i misom u Baziliki Gospe od Gvadalupe.

Vjernici su se okupili ispred rezidencije vatikanskog nuncija, gdje se Franjo zaustavio, nakon što je izašao iz papamobila da bi pozdravio starije, bolesne i nemoćne ljude. On je predao brojanice ljudima u invalidskim kolicima i zagrlio dječaka koji je nosio medicinsku masku.

Franjo će zatim obići katedralu na centralnom trgu Sokalo, poslije čega će se uputili na misu u Baziliki Gospe od Gvadalupe, zaštitnice Meksika.

Poglavar Rimokatoličke crkve kazao je uoči posjete Meksiku da je njegova "najintimnija želja" da se moli pred tamnoputom Devicom Marijom (Gospe od Gvadalupe).

Papin put u Meksiko obilježio je prethodno i istorijski susret s poglavarom Ruske pravoslavne crkve partijarhom Kirilom u Havani.

Papa Franjo i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril potpisali su sinoć u Havani zajedničku deklaraciju o vjerskom jedinstvu, i pozvali su na hitnu akciju za pomoć hrišćanima u Iraku i u Siriji.

Papin put u Meksiko obilježio je i istorijski susret sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve partijarhom Kirilom na aerodromu u Havani.

Na početku posjete papu je danas primio predsjednik Meksika Enrike Penja Nijeto.

To će biti prvi put da se predsjednik Meksika sastaje u predsjedničkoj palati sa jednim rimokatoličkim poglavarom.

Papa Franjo će zatim obići katedralu na centralnom trgu Sokalo, poslije čega će se uputili na misu u Baziliki Gospe od Gvadalupe, zaštitnice Meksika.

Za sjutra je planirana posjeta prenaseljenoj opštinu Ekatepek na periferiji glavnog grada, gdje je velika stopa nasilja.

Sljedeća etapa posete biće odlazak u najsiromašniju saveznu meksičku državu Čijapas.

U dijelu Meksika u kojem većina ne govori španski, papa Franjo će održati misu na tri jezika starosjedilaca i odobriti dekret o upotrebi tih tradicionalnih jezika prilikom crkvnih obreda.

Papa će na kraju svoje posjete Meksiku obići zatvor u Sjudad Suaresu, a poslije će simbolično održati misu na granici sa SAD. Preko te granice, ka gradu El Pasu u američkog državi Teksas godišnje hiljade migranata prelaze ilegalno.

Papa će ovaj zloglasni zatvor posjetiti samo nekoliko dana poslije zatvorske pobune u Montereju, na sjeveroistoku Meksika, u kojoj je poginulo oko 50 ljudi.