Kvalitet životne sredine: Crna Gora na 47. mjestu od 180 zemalja

Izvještaj za 2016. godinu obuhvatio je 180 zemalja svijeta, gdje se na rang listi po ukupnom EPI indeksu, Crna Gora nalazi na 47. mjestu sa 78,89 poena od mogućih 100. Od zemalja region, Crna Gora se nalazi ispred Srbije, Albanije i Makedonije, dok je Slovenija zauzela peto, a Hrvatska 15. mjesto

57 pregleda3 komentar(a)
Podgorica, vazduh, zagađenost, Foto: Luka Zeković
12.02.2016. 14:04h

Od ukupno 180 zemalja, Crna Gora je po kvalitetu vazduha i indeksu upravljanja životnom sredinom (EPI) 59. mjesto, pokazali su godišnji rezultati Univerzitet Jejl.

"Jejl, kao izuzetno renomirana akademska institucija, godišnje sprovodi rangiranje zemalja svijeta po takozvanom EPI indeksu, koji se izračunava od 2002. godine na osnovu više od 20 indikatora koji obuhvataju: zaštitu biodiverziteta, kvalitet vazduha, pristup sanitarnim čvorovima, električnoj energiji, emisiji ugljen-dioksida, pristup čistoj vodi, vitalnost ekosistema i druge parametre koji su uspostavljeni radi mjerenja postizanja milenijumskih ciljeva Ujedinjenih nacija”, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Izvještaj za 2016. godinu obuhvatio je 180 zemalja svijeta, gdje se na rang listi po ukupnom EPI indeksu, Crna Gora nalazi na 47. mjestu sa 78,89 poena od mogućih 100. Od zemalja region, Crna Gora se nalazi ispred Srbije, Albanije i Makedonije, dok je Slovenija zauzela peto, a Hrvatska 15. mjesto.

Time je, kako se navodi, Crna Gora je po ovom rangiranju za posljednjih 10 godina ostvarila poboljšanje EPI za 21 odsto.

"Po kvalitetu vazduha koji obuhvata set indikatora (prosječna izloženost azotnim oksidima, suspendovanim česticama PM 2.5, kvalitet vazduha u prostorijama i broj prekoračenja suspendovanih čestica), Crna Gora se nalazi na 59. mjestu, ali je neophodno naglasiti da se iznad 59. mjesta nalazi svega šest država, Finska, Švedska, Danska, Estonija, Grčka i Portugalija, u kojima je kvalitet vazduha bolji nego u Crnoj Gori, dok se preostale 22 članice EU kao i sve države regiona po rezultatima ostvarenim u ovoj oblasti nalaze na listi ispod Crne Gore, zaključno sa Belgijom koja zauzima 162. poziciju na ovoj listi”, saopšteno je iz Agencije.