Šegrt brani Montefarm, Kavarić ćuti

On je kazao da za svaki lijek koji je izdat u državnoj apoteci postoji adekvatan dokument na osnovu kojeg je to urađeno

66 pregleda0 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
09.02.2016. 13:32h

Redovne i vanredne kontrole iz Doma zdravlja i Montefarma pokazale su da su nađeni svi originalni ljekovi sa potpisom izabranih ljekara, originalnim faksimilom i pečatom, tvrdi ministar zdravlja Budimir Šegrt.

On je kazao da za svaki lijek koji je izdat u državnoj apoteci postoji adekvatan dokument na osnovu kojeg je to urađeno.

Upitan šta će to Ministarstvo uraditi povodom zloupotrebe recepata i izdavanja lijekova na crno i ko je za to najodgovorniji, Šegrt je kazao da on, na osnovu onoga što je do sad kontrolisano putem redovnih kontrola, ne bi govorio ni o kakvim zloupotrebama.

„Meni ovo više liči na dizanje prašine i pokušaj da se kaže da Ministarstvo zdravlja, zdravstveni sistem sa Montefarm-om nijesu kompetentni da obezbjeđuju sigurne i adekvatne ljekove za osiguranike Crne Gore“, rekao je Šegrt novinarima.

Na pitanje da li je bilo zloupotreba u podgoričkom Domu zdravlja obzirom na dopis iz novembra koji mu je upućen, rekao je da se ne plaše odgovornosti.

„Kontrola se ne radi kad se pojavi problem, jer to nijesu kontrole, već istrage. Mi se trudimo da organizujemo službu i način informisanja i kontrole koje će biti prevencija bilo kakvog problema“, poručio je Šegrt.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić obavijestio je u novembru Fond o sumnjama u zloupotrebe prilikom propisivanja i izdavanja ljekova.

Tri izabrane ljekarke obavijestile su Kavarića da se u elektronskim kartonima većeg broja pacijenata, obično starijih osoba i hroničnih bolesnika, u rubrici o terapiji vidi da su im u apoteci izdati brojni, obično skupi ljekovi koje im one nijesu propisivale niti u elektronskoj, niti u papirnoj formi.

Komisija za kontrolu kvaliteta Doma zdravlja prikupila je podatke za 54 sumnjiva recepta, koji su izdati tokom oktobra i novembra prošle godine.

Kavarić nije htio da komentariše dešavanja oko izdavanja ljekova.

“Vijestima” je više pouzdanih izvora kazalo da će Fond za zdravstveno osiguranje pojačano kontrolisati Dom zdravlja i tri državne apoteke, kao i da su sporni recepti ručno pisani.

Iz te zdravstvene ustanove je nezvanično saopšteno da je kontrola na svim nivoima i dalje u toku.