I nakon pet godina čekaju 400.000

Uprava im duguje plate od 2008. do marta 2011. godine. Prvi vještak dug procijenio na 125 hiljada eura

0 komentar(a)
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
08.02.2016. 20:05h

Bivši radnici Novog prvoborca godinama traže da im se isplate zarade za period od 2008. do kraja marta 2011. godine, kada je firma otišla u stečaj, u ukupnom iznosu od oko 400.000 eura. Ove tužbe su uslijedile nakon što su sudskim putem poništene odluke o prestanku njihovog radnog odnosa.

Do sada su u hercegnovskom Osnovnom sudu u korist 40 bivših radnika donesene četiri presude, ali je novi sudski vještak na osnovu dokumentacije dobijene od poslodavca utvrdio da se bivšim radnicima duguje samo 125 hiljada eura. Još 40-ak bivših radnika, koji nisu obuhvaćeni ovom tužbom, vodi spor za isplatu trogodišnjih zarada.

Nekadašnji sindikalni vođa Zahid Hodžić tvrdi da je poslodavac obmanuo vještaka prikrivajući Kolektivni ugovor iz 2005. godine i obračunske liste, prikazujući minimalne zarade u periodu kada su radnici bili u štrajku i kada su im u jednom periodu mjesečne zarade bile od 120 do 140 eura.

Novi - treći vještak koga su radnici angažovali, potvrdio je da je poslodavac u obavezi da radnicima isplati 400 hiljada eura.

Bivši radnik Puniša Koprivica očekuje da će 9. februara, za kada je zakazano posljednje ročište na Višem sudu u Podgorici, pravda nakon osam godina biti zadovoljena.

Nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD Novi prvoborac u novembru 2011. godine uveden je stečaj.

U međuvremenu je usvojen plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj. Međutim, radnici su prema tom planu bili skeptični ocjenivši da je “nerealan, paušalan, nezaаkonit i da nemаa kаapаaciteta daа se isplaаte povjerioci”, podsjećajući da su njegovi autori isti oni koji su nekada moćnu građevinsku firmu doveli do stečaja.

Pokazalo se da su radnici imali pravo - umjesto reorganizacije firme i pokretanja proizvodnje u toku je rasprodaja imovine. Umjesto, kako je predviđao plan reorganizacije, zapošljavanja 40 radnika, u firmi sada radi samo njih pet.

Radnička dugovanja trebalo bi da budu isplaćena prodajom tri placa u Kotoru, Nikšiću i Podgorici koji su vlasništvo Novog prvoborca. Na zahtjev radnika Privredni sud je u vrijeme stečajnog postupka, na tu imovinu stavio zabranu otuđivanja.

Ali radnici imaju informaciju i da poslodavac namjerava da isplati jednog od akcionara, firmu Meil investment, prije roka predviđenog stečajnim postupkom, a na njihovu štetu.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći pojedinačni vlasnik Novog prvoborca sa oko 39,79 odsto akcija je kompanija Pit investments registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Vlada ima 21,42 odsto, Mellie investment 8,63 odsto, Opština Herceg Novi 2,9 odsto, Preduzeće za izgradnju Podgorica 2,7 odsto, Elektroprivreda oko 1,8 odsto, Jugobanka Beograd 1,6 odsto. Kompanija Accord iz Budve posjeduje 1,58 odsto, dok po oko 1,38 odsto dionica imaju Merkur i fond Western Balkan Investment i 172 mala akcionara.