Opet crtaju oglas za Seada Hasića

Prethodna tri konkursa za komandira Službe spasavanju su poništena zbog nezakonitosti, a i četvrti će doživjeti istu sudbinu ako se nadležni budu striktno pridržavali zakona...

111 pregleda10 komentar(a)
Sead Hasić, Foto: Facebook
08.02.2016. 18:22h

Opština Rožaje ponovo je raspisala konkurs za komandira Službe zaštite i spasavanja, skrojen po mjeri aktuelnog vršioca dužnosti Seada Hasića, rođaka predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića.

Prethodna tri konkursa poništena su zbog nezakonitosti, a i četvrti bi mogao da doživi istu sudbinu, s obzirom na jedan od predviđenih uslova.

Kandidat bi, po oglasu, trebalo da ima završen VII-1 stepen tehničkog smjera, radno iskustvo od 60 mjeseci i položen stručni ispit.

Izostavljen je, međutim, uslov da kandidat, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju, pet godina radnog iskustva mora ostvariti na poslovima zaštite i spasavanja. Umjesto toga, u napomeni konkursa stoji da kandidat samo mora priložiti dokaz o radnom iskustvu na poslovima zaštite i spasavanja.

Leks specijalis Zakona o zaštiti i spasavanju nalaže i obavezno položen stručni ispit za vršenje poslova rukovođenja.

Dokaz o tome kandidat mora imati u trenutku zasnivanja radnog odnosa i nemoguće ga je odlagati, što u drugim oblastima prepoznaje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Prvi konkurs za komandira Službe zaštite i spasavanja, raspisan 25. oktobra 2014. godine, zbog nezakonitosti je poništila Upravna inspekcija (UI).

U februaru 2015. godine, raspisan je drugi nezakonit konkurs, a UI je Opštini naložila da otkloni nedostatke.

Kako nalog nije ispoštovan, odgovorna lica u Opštini Rožaje su novčano kažnjena.

Uprkos tome, a na osnovu nezakonitog konkursa, za komandira je postavljen Hasić.

Ostali učesnici na konkursu su potom podnijeli tužbe Upravnom sudu, koji je poništio odluku predsjednika Opštine o Hasićevom imenovanju.

Treći nezakoniti konkurs raspisan je 22. avgusta prošle godine, a poništio ga je oglašivač.

O posljednjem, raspisanom 23. januara, obavještena je UI.