LGBT Forum Progres: Tražimo jednaku zaštitu za sve građane

Iz Foruma Progres smatraju da je dobar trenutak da sve institucije, i one one koji brinu o vladavini prava, podsjete "da je za budućnost Crne Gore najvažnije obezbijediti jednake šanse"

2 komentar(a)
suđenje, Foto: Shutterstock
07.02.2016. 18:28h

“LGBT Forum Progres” pozdravlja napredak policije i tužilaštva u identifikaciji i procesuiranju lica koja su uznemiravala i prijetila poslanicima “Pozitivne Crne Gore”, posebno Azri Jasavić, ali napominje da je nadležni tužilac saopštio da nema elemenata krtivičnog djela kada je na desetine građana Bara prijetilo smrću LGBT aktivistima, zbog organizovanja prvog Prajda,

"Poslanica Azra Jasović, i “Pozitivna Crne Gora” u cjelini, su među rijetkim političkim subjektima u Crnoj Gori koji su uvjek podržavali proces društvenog prihvatanja LGBT osoba i jasno se, za razliku od drugih, izjašnjavali po pitanju opstrukcija tog procesa i nasilja koje trpe LGBT osobe. Do sada nije registrovano da su aktivisti “Pozitivne Crne Gore” učestvovali u progonu LGBT zajednice", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Iz Foruma Progres smatraju da je dobar trenutak da sve institucije, i one one koji brinu o vladavini prava, podsjete "da je za budućnost Crne Gore najvažnije obezbijediti jednake šanse i jednak tretman prema svima".

"Institucije se ne smiju ponašati kao da postoje građani prvog, drugog i trećeg reda. Možda je pravi trenutak da institucije ispitaju svoja ranija ponašanja i odsustvo profesionalne odgovornosti. Poziv na nasilje, ubijanje i progon LGBT osoba čini dodatno opasnim postupanje policijskog službenika u CB Bar. Policajac je sve građane, među kojima je bilo i odborničkih kandidata, savjetovao, čitajte nagovorio, da priznaju sva pisanja ali i da kažu da su se šalili. Protiv nikog, za razliku od drugih sredina, nije podnijet ni prekršajni nalog", navodi se.

LGBT zajednica je zbog propusta zakazala performans „Govor mržnje nije šala“ ispred sjedišta barske policije koji je, usled pritisaka, i ogromnog rizika, morao biti otkazan. Uprava policije je priznala propuste policijskog službenika, ali kako se navodi u saopštenju, nikada nije saopštila kako je isti sankcionisan.

LGBT Forum Progres navodi neke primjeri govora mržnje i ugrožovanja sigurnosti "koji su za barsku policija šala":

  • "Policija je prihvatila šalu kao objašnjenje i za prijetnju mladića A.E. iz Bara postavljenu na “Facebook” stranici nevladine organizacije “Varvari”. On je, 2. jula 2013. godine, napisao “Na kolac pedere strpat i zapalit”. I on je policiji priznao autentičnost svojih postova i kazao da se šalio.
  • Građanin M.A., iz Bara, iz lokalne Službe zaštite i spašavanja, na stranici namjenjenoj ruganju i ometanju mirnih okupljanja LGBT osoba u Crnoj Gori, objavio je sledeće: “Samo po kratkom postupku, kvrc! Metak u lobanju pa nek pasu travu”. Policiji je priznao da je to uradio ali je za njega to bila “šala” što su uvažili policijski službenici CB Bar.
  • Za “nabijanje na kolac LGBT osoba” bio je i A.T., automobilista iz Bara koji je, uz to, LGBT osobe nazvao “ološem” i fukarom”. Policiji je priznao da je objavio komentar na stranici na kojoj je publikovana umrlica za Zdravka Cimbaljevića i naveo da je to bila šala. Policija je i to uvažila.
  • M.J. iz Bara, član Narodnog pokreta “Dinara Drina Dunav”, prijetio je na ovoj način LGBT aktivisti Zdravku Cimbaljeviću. “Niko vam ne brani da se heftate u bulju koliko god vam drago ali Vama je to malo pa biste i djecu da vaspitavate da budu bolesni kao što ste i vi. Zato ćemo glave da vam otvorimo na tom skupu a za tvoju ću lično ja da se pobrinem vjeruj mi!”
  • Za barsku policiju, i nadležnog tužioca, šalio se i M.B., koji je povodom dolaska kruzera s LGBT turistima u luku Kotor, imao “razrađen” plan: “Dva minobacača 120 mm, 20 zolja, lagano potapanje, ubijanje, davljenje pederčića, trandži, bjelosvjetskih kurvi. Bože, potopi gamad”.
  • Za policijske službenike CB Bar šalio se i D.L. koji je na podrugljiv način oplakivao i žalio Zdravka Cimbaljevića čija je čitulja, umrlica, izašla uoči budvanske povorke Ponosa.
  • Građanin D.K. iz Bara zalagao se da se LGBT osobama “ne dozvole nikakva prava” te da neće da mu djeca odrastaju i gledaju “pederčine kako se šetaju i drže za ruke ili da sjede na klupi”. Policiji je, pošto je pozvan da da izjavu u vezi okolnosti prijave saopštio da se “šalio” ali nije osporio da on stoji iza tih komentara."