Apotekari prodavali ljekove "na crno"

Skriveno od očiju javnosti, afera je počela u novembru, kada je i direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić obavijestio Fond o sumnjama u zloupotrebe prilikom propisivanja i izdavanja ljekova

80 pregleda27 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
06.02.2016. 07:29h

Fond za zdravstveno osiguranje pokrenuo je istragu, zbog sumnji da su prepravljani recepti građana, a potom prodavani “na crno” uglavnom skupi ljekovi.

Prema saznanjima “Vijesti”, istraga je otvorena jer postoje brojni dokazi iz podgoričkog Doma zdravlja o mogućim višemjesečnim zloupotrebama u apotekama državnog “Montefarma”.

“Vijesti“ su imale desetak recepata realizovanih pod čudnim okolnostima u državnoj apoteci u Podgorici, uključujući i imena pacijenata, koji su, kako se sumnja, zloupotrijebljeni zbog preprodaje ljekova “na crno“.

Iz “Montefarma” nijesu odgovorili da li su pokrenuli disciplinski postupak protiv apotekara iz te zdravstvene ustanove, ni šta je menadžment utvrdio povodom informacija o zloupotrebama, o kojima je krajem novembra obaviješten je i ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Saopštili su da će na pitanja odgovoriti nakon što dobiju izvještaj od komisije za kontrolu kvaliteta.

Skriveno od očiju javnosti, afera je počela u novembru, kada je i direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić obavijestio Fond o sumnjama u zloupotrebe prilikom propisivanja i izdavanja ljekova.

On se pozvao na dokumentaciju koju su priložila tri izabrana ljekara za odrasle.

“U elektronskim kartonima većeg broja naših pacijenata, obično starijih osoba i hroničnih bolesnika, u rubrici o terapiji vidi se da su im u apoteci izdati brojni (obično skupi) ljekovi koje im ni nismo propisivale niti u elektronskoj, niti u papirnoj formi. Neki od tih izdatih recepata navodno su propisani u dane kad čak i nemamo evidenciju o posjeti pacijenata, kao i za dijagnoze koje nisu upisane kod istih pacijenata.

Takođe, po navodima nekih pacijenata, te ljekove niti su tražili, niti su dobijali u apoteci“, piše u dopisu koji su izabrani ljekari proslijedili Kavariću, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Tim povodom, Komisija za kontrolu kvaliteta Doma zdravlja Podgorica prikupila je podatke za 54 sumnjiva recepta, koji su izdati tokom oktobra i novembra prošle godine.

Pravno-kadrovski sektor te institucije dao je mišljenje da o svemu treba obavijestiti Ministrastvo zdravlja i Fond zdravstva, kako bi preduzeli konkretne korake i otkrili moguće zloupotrebe.

Šegrt sumnja da su i ljekari uključeni u šverc ljekova

U Ministarstvu zdravlja sumnjaju da se preprodaja ljekova “na crno” mogla obavljati bez sprege apotekara sa ljekarima podgoričkog Doma zdravlja.

To se može zaključiti iz dopisa koji je ministar Budimir Šegrt uputio direktoru Nebojši Kavariću 30. novembra, nakon što je obaviješten o mogućim zloupotrebama.

Šegrt navodi da prvi put saznaju o takvim mogućnostima realizacije recepata i traži od Doma zdravlja da utvrde kako je “bilo moguće da mimo izabranog doktora, terapiju za pacijenta propisuje neki drugi doktor, i kako je došlo do realizacije takvih recepata, a da pacijenti nijesu informisani da im je propisan lijek“.

Šegrt je početkom sedmice javno saopštio da je iskustvo Ministarstva “za proteklih sedam-osam mjeseci (od kada je ministar) da Montefarm neuporedivo kvalitetnije i organizovanije radi“.