Stoltenberg: Ruske akcije ugrožavaju mirovne pregovore u Siriji

Potpomognuti ruskim napadima, sirijska vojska i njeni saveznici su prethodnih dana načinili napredak protiv pobunjenika u sjevernoj provinciji Alepo

5 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
05.02.2016. 09:37h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da intenizivni udari ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji na čijoj su meti uglavnom pobunjeničke snage, "podrivaju napore" za pronalažnje političkog rješenja za sukobe u toj zemlji.

"Ono što vidimo je da su opozicione grupe u Siriji uglavnom meta intenzivnih ruskih vazdušnih udara, a to ugrožava napored da se pronađe političko rješenje sukoba", rekao je Stoltenberg.

Ti vazdušni udari ugrožavaju mirovne pregovore u Ženevi koje NATO snažno podržava, dodao je Stoltenberg u Amsterdamu, gdje se održava sastanak ministara odbrane zemalja članica EU.

"Pojačano prisustvo Rusije, aktivnost u vazdušnom prostoru u Siriji, takođe izaziva pojačane tenzije i kršenje turskog vazdušnog prostora... kršenje vazdušnog prostora NATO", rekao je Stoltenberg, ističući da to "stvara rizik", prenio je Rojters.

Potpomognuti ruskim napadima, sirijska vojska i njeni saveznici su prethodnih dana načinili napredak protiv pobunjenika u sjevernoj provinciji Alepo.